Shrinking: serialul la care te uiţi când nu poţi merge la psiholog

Harrison Ford şi Jason Segel emoţionează şi amuză în rolurile a doi psihoterapeuţi cu probleme

Printre zecile de seriale lansate de la începutul anului, iată că l-am ratat pe unul dintre cele mai ataşante, Shrinking, disponibil pe Apple TV. Creat, printre alţii, de Brett Goldstein (Ted Lasso), serialul reprezintă o rară apariţie a lui Harrison Ford pe micile ecrane (îl vom revedea în mai în Indiana Jones and the Dial of Destiny) şi revenirea la comedie a lui Jason Segel, actor şi scenarist cunoscut pentru o suită de comedii ireverenţioase, dar şi pentru rolul principal din extrem de popularul How I Met Your Mother. Iată ce ne-a plăcut nouă la Shrinking şi de ce îl recomandăm din toată inima.

De-a lungul a zece episoade de câte 30 de minute Segel este Jimmy, un psihoterapeut a cărui viaţă a fost în derivă din ziua când soţia i-a murit neaşteptat cu un an în urmă. Jimmy îşi îneacă amarul în alcool şi diverse activităţi distructive, dar problemele sale adevărate (şi calea spre vindecare) încep când doliul ajunge să-i afecteze cariera: Jimmy începe să fie onest cu clienţii săi, spre şocul lor şi mai ales spre disperarea colegului şi mentorului său, Phil (Ford). Acesta are şi el propriile probleme, căci Parkinsonul de care suferă e în stadii incipiente, dar se poate agrava în orice clipă. E greu de imaginat că un serial ce tratează subiecte atât de grele poate fi amuzant, emoţionant şi chiar eliberator, dar iată că Shrinking reuşeşte cu brio la toate aceste capitole.

Ştim deja că preocuparea românilor pentru psihoterapie mai are până să o ajungă pe cea a occidentalilor şi poate că Shrinking nu face mare lucru pentru a promova această ocupaţie ce poate fi indiscutabil salvatoare pentru oamenii cu probleme, ajutându-i să-şi depăşească blocajele şi să-şi rezolve relaţiile conflictuale. O regulă importantă a psihoterapiei spune că psihoterapeutul nu trebuie niciodată să-i spună clientului ce să facă, ci doar să-l îndrume să ia singur decizia care i se potriveşte în situaţia dată. Ei bine, eroii din Shrinking nu respectă deloc această obligaţie a breslei (ba chiar sugerează că uneori ea este o piedică în calea ajutării clientului), dar în acelaşi timp oferă o soluţie: psihoterapeut sau nu, a cere ajutorul şi a ajuta la rândul tău (căci oricine, oricât de rău i-ar fi, poate ajuta pe alţii) poate fi o cale spre vindecare.

Desigur, nu sugerăm că un serial îţi poate rezolva problemele personale, asta ar fi o exagerare (mai ales că în situaţia de faţă scenariul prea le rezolvă pe toate din condei). Ce face Shrinking şi încă foarte bine e să sugereze că nimic nu este lipsit de speranţă şi că orice impas are o soluţie. Şi, dacă nu merge prima, trebuie căutată a doua sau a treia şi tot aşa. Ce face serialul este să dea speranţă că, dacă azi îţi e rău, efortul conştient de a merge înainte şi ajutorul celor apropiaţi au toate şansele să facă mâine să fie mai primitor ca azi...

Pe lângă Jimmy şi Phil, un mare plus al serialului este Gaby (Jessica Williams), colega de culoare a celor doi căreia nici măcar un divorţ dificil nu-i poate ştirbi din buna dispoziţie şi din obsesia de a bea cel puţin patru litri de apă pe zi. Un rol important în poveste îl joacă Alice (Lukita Maxwell), fiica adolescentă a lui Jimmy, şi vecina Liz (Christa Miller), care o ia sub aripa ei ocrotitoare când tatăl ei nu mai poate face faţă obligaţiilor familiale.

Da, Shrinking e un puzzle în care piesele se sincronizează perfect pentru ca personajele să păşească în unica direcţie posibilă, aceea a vindecării, şi nu există nicio şansă ca noi, spectatorii, să găsim în jur apropiaţi la fel dedicaţi să ne scoată din impas. Chiar dacă nimeni nu poate imita itinerariul lui Jimmy şi al celorlalte personaje, învăţăminte despre cum poţi rezolva o situaţie de criză sigur poţi găsi în acest serial cu care ne aşteptăm ca mulţi dintre cititorii noştri să facă o sesiune de binging de toată frumuseţea.

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane