Tamara Buciuceanu-Botez, premiu pentru întreaga carieră la TIFF Sibiu 2016
Ediția de Sibiu a TIFF-ului va avea loc între 22 și 26 iunie
Una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe din România, Tamara Buciuceanu-Botez, va fi celebrată la Festivalul Internațional de Film Transilvania, ediția de Sibiu (22 – 26 iunie) pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul și teatrul românesc. Actrița în vârstă de 86 de ani va primi un Premiu de excelență pentru întreaga activitate artistică la cea de-a zecea ediție TIFF Sibiu sâmbătă, 25 iunie, de la ora 22.00, în Piața Mare din Sibiu, când va fi proiectat și unul dintre filmele care i-au marcat cariera, Cuibul de viespi (1986), de Horea Popescu.
Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producții cinematografice. Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, și-a început studiile de actorie la Iași și le-a absolvit la București, la Institutul de Teatru, în 1952. În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei românești”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme și spectacole remarcabile și a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria Liceenii. A apărut în filme ca Titanic-vals (1964), Toate pânzele sus (1976), Alo, aterizează străbunica! (1981), Grăbește-te încet (1981), Primăvara bobocilor (1985), Cuibul de viespi (1987) sau recentele Nuntă Mută (2008) și Toată lumea din familia noastră (2012).
A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală - Teatrul Odeon (fostul Giulești), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirița. Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animații și în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României" în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la TIFF Cluj-Napoca.
Cinefilii sibieni se vor putea întâlni, tot în Piața Mare, cu o parte din echipa filmului Două Lozuri. Filmul va rula joi, 23 iunie, de la ora 22.00, iar la proiecție vor fi prezenți regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Ana Drăghici și actorul Dorian Boguță. Un eveniment apare va fi întâlnirea cu echipa filmului Aventurile lui Nelly, filmat la Sibiu, la gala închidere a festivalului, duminică, 26 iunie, de la ora 22.00. Alături de regizorul Dominik Weselly, vor răspunde întrebărilor publicului actrița Flora Li Thiemann,
Scenarista Uta Kolan sau producătorul Arek Gielnik. Sâmbătă, 25 iunie, regizorul Cătălin Mitulescu și actrița Ada Condeescu vor fi prezenți la proiecția filmului Dincolo de calea ferată, de la ora 20.00, la Teatrul Gong. Iar joi, de la aceeași oră, sibienii vor putea viziona filmul Afacerea Est, în prezența regizorului basarabean Igor Cobileanski și a producătorului Iuliana Tarnovețchi. Vineri, 24 iunie, la Gura Râului va avea loc proiecția filmului Tudo, peliculă filmată chiar în zona Mărginimii Sibiului. Alături de spectatori vor fi prezenți regizorul Iura Luncașu, producătorul Andrei Băltărețu și actorul Pavel Ulici. Proiecția este precedată de un picnic cu mâncăruri tradiționale zonei, începând cu ora 18:30.
***
TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.
-
makomomope 19 iunie 2016 10:51Vazand poza alb negru mi-a sarit inima si am crezut ca murit.Voi nu stiti ca se pune o poza alb negru cand moare cineva? Va tampiti pe zi ce trece...chiar nu aveati o poza color cu doamna?