Tim Burton despre Beetlejuice Beetlejuice: ”Nu poate fi pus într-o categorie”

De vorbă cu Tim Burton, în așteptarea Beetlejuice Beetlejuice

Ne despart numai câteva zile de premiera Beetlejuice Beetlejuice, iar regizorul Tim Burton ”dă din casă”:

Aşadar, în sfârșit a venit momentul sa faci o continuare a clasicului Beetlejuice. Cum s-au potrivit lucrurile?

Tim Burton: Am lucrat cu Al [Gough] și Miles [Millar] la Wednesday, așa că îi cunoșteam deja foarte bine. Sunt niste parteneri grozavi. Și practic am tratat filmul asemănător cu primul – adică aveam un scenariu - dar apoi am lucrat cu mulți actori buni pe improvizație. Am învățat din primul film că improvizația aduce distracția și un spirit liber. Am avut și un scenariu de la care am pornit, însă ne-am bazat mai mult pe acești actori grozavi care au adus multe îmbunătățiri la el. În acelaşi spirit cu primul, fără să ne gândim prea mult, am încercat să ne reconectam la distracția de la primul film. Toată lumea a contribuit la personajele sale, așa că a fost foarte interesant să lucrez în caracterul primului film.

Poți spune câteva cuvinte despre poveste fără spoilere?

Tim Burton: Întrebi cea mai nepotrivită persoană. [râde] Eu am regizat-o. Ei bine, practic revedem familia Deetz 35 de ani mai târziu si unde a ajuns. Există ceva care se întâmplă în familie, care într-un fel declanșează evenimentele următoare.

Personajul Beetlejuice este unul străvechi. S-a schimbat în această trecere relativ scurtă a timpului?

Tim Burton: Nu există prea multă profunzime sau creștere a personajului Beetlejuice – adică el e ceea ce e dintotdeauna. Dezvăluim câteva lucruri despre el pe care nu le știți din primul film, dar oricum rămâne același personaj ciudat. De aceea mi-a plăcut să mă întorc la această poveste, pentru că acest personaj diferit avea propriul set de reguli, care mi-a plăcut.

Beetlejuice este bine înrădăcinat în cultura pop. Și filmul este o manifestare atât de minunată a imaginației tale, a viziunii tale. Ce a condus la realizarea viziunii tale de data aceasta?

Tim Burton: Ei bine, a fost filmul original, căruia i-am adus un omagiu – Bo Welch a fost designerul – și am lucrat cu [designerul de producție] Mark Scruton la acesta, cu care de asemenea am lucrat la Wednesday. Deci, există mai multe aspecte la film care au devenit „parte din acea lume”, cu excepția casei, care era cu totul nouă. Aveam niște decoruri care aminteau de primul film. Am extins puțin universul, dar - din nou - nu am intenţionat nicio clipă să îl schimbam prea mult. Așa cum am spus, totul a fost în același spirit liber de spontaneitate și de improvizație.

Deci încurajat improvizația actorilor de comedie din distribuție?

Tim Burton: În mod deosebit pentru acest film. Adică, toată lumea – Michael, Catherine, Winona, Jenna, Justin, Willem, Monica – toți au contribuit și mi-a plăcut. Scenariul era ca un plan și atât, așa că nu ne întrebam ce se va întâmpla. Și, din nou, mi-a adus aminte de primul; scenariul inițial și ce am filmat au fost două povești total diferite. Erau o mulțime de lucruri care se întâmplau și a fost la fel și la acesta. Așadar, a fost aproape ca și cum ai face un film de animație, în sensul că există o mulțime de colaboratori implicați.

Și tot 35 de ani au trecut și în Winter River. A trebuit să te întorci în același oraș din Vermont în care ai filmat prima dată. Cum a fost?

Tim Burton: A fost foarte interesant să mă întorc în Vermont, pentru că ne întrebam dacă s-a schimbat ceva. În mod ciudat, a rămas totul la fel. Nu ai fi spus că au trecut 35 de ani, ci doar o săptămână. A fost foarte, foarte dubios. Dar din nou, ne-a ajutat să susținem atmosfera. Locul acela a fost și este un fel de personaj în sine. Pentru mine a fost foarte emoționant să mă întorc acolo.

Toți cei care au lucrat la Beetlejuice, Beetlejuice au același comentariu: s-au distrat cel mai tare la acest film. Tu te-ai distrat?

Tim Burton: Cred că ideea de distracție înseamnă altceva pentru mine decât pentru ceilalți. Dar aș putea spune că m-am distrat. A fost una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care le-am avut după mult, mult timp. După ani de activitate în industrie în care m-am deconectat și mi-am pierdut interesul pentru această afacere, acum am avut ocazia să mă reconectez la ceea ce iubesc, adică să fac film. Am renunțat la afacere și m-am dedicat creației. De aceea, am avut o perioadă foarte artistică, exuberantă și emoționantă. Deci, da. Dacă numești asta distracție, atunci m-am distrat.

Ai vreo parte preferată?

Tim Burton: Nu am o parte preferată. E vorba despre experiența generală și calitatea incomensurabilă a acesteia. De obicei, există așteptări legate de ideea de franciză. Aici nu a existat nicio așteptare, nici măcar o idee despre ce ar putea fi. Asta uneori te poate ajuta, pentru că filmul nu poate fi pus într-o categorie. Dar tocmai necunoscutul aduce o supradoză de entuziasm. Și Beetlejuice a fost întotdeauna așa.

Filmele tale sunt facute special pentru marele ecran. Mersul la cinema a fost dintotdeauna important pentru tine?

Tim Burton: Oh, da. Era un cinematograf în Burbank [California] - Cornell, unde difuzau mai multe lungmetraje cu bilete la 50 de cenți. Nu voi uita niciodată acele prime experiențe la cinema. Primul meu film a fost Jason și Argonauții și încă îmi amintesc ce se întâmpla în el. Deci, aceste lucruri te pot influența într-o oarecare măsură… și asta este uimitor.

De ce crezi că este important ca oamenii să vadă nu doar Beetlejuice, Beetlejuice într-un cinematograf, ci și alte filme în general?

Tim Burton: Ei bine, în urmă cu câțiva ani, apăruse o polemică legată de cinematograf versus TV și lumea se întreba cine va câștiga. Și, din fericire, ceea ce am realizat este că filmele sunt importante. De exemplu, acest film este gândit pentru marele ecran cu tot ce înseamnă formatul scope, sunetul și toate detaliile. Încet-încet polemica dispare, pentru că lumea a realizat cât de importantă și frumoasă este experiența de a merge la cinema.

Distribuit de Vertical Entertainment, Beetlejuice Beetlejuice va fi disponibil pe marile ecrane din 6 septembrie

Filme
Persoane