Trei motive să vezi Trei kilometri până la capătul lumii

Iată de ce merită să vezi cel de-al treilea lungmetraj al lui Emanuel Pârvu

Acesta poate fi vizionat în cadrul unor proiecții speciale în prezența echipei, în fiecare zi începând de vineri, 30 august, până joi, 5 septembrie, de la 19:30 la Cinema City din București AFI Cotroceni.

Din partea echipei vor fi prezenți:

Vineri, 30 august: regizorul Emanuel Pârvu, actrița Laura Vasiliu (mama lui Adi)
Sâmbătă, 31 august: actorii Valeriu Andriuță (șeful poliției) și Vlad Brumaru (polițist)
Duminică, 1 septembrie: producătoarea și co-scenarista Miruna Berescu, regizorul și co-scenaristul Emanuel Pârvu
Luni, 2 septembrie: actorii Bogdan Dumitrache (tatăl lui Adi) și Ciprian Chiujdea (Adi)
Marți, 3 septembrie: actorii Ciprian Chiujdea (Adi) și Ingrid Micu-Berescu (Ilinca)
Miercuri, 4 septembrie: actorii Adrian Titieni (preotul satului) și Alina Berzunțeanu
Joi, 5 septembrie: directorul de imagine Silviu Stavilă, inginerul de sunet Dumitru Alexandru

Link-ul către bilete este AICI.

Despre Trei kilometri până la capătul lumii

Rar se întâmplă ca un film românesc să reflecte clar problemele contemporane ale societății ca o oglindă ce înfățișează toate nuanțele. Îndrăznesc să mărturisesc că în compania selectă a unor filme precum Reconstituirea de Lucian Pintilie, Filantropica de Nae Caranfil, Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu și, desigur, 4 luni, 3 săptămâni si 2 zile de Cristian Mungiu, putem include și Trei kilometri până la capătul lumii.

Filmul prezintă povestea lui Adi (Ciprian Chiujdea), un tânăr de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării ce studiază la Tulcea și se întoarce acasă în vacanța de vară. În urma unui eveniment care îl implică pe Adi, familia este confruntată cu un fapt pe care nu îl poate accepta, iar dragostea necondiționată a acesteia pentru băiat dispare subit. Lui îi rămâne o singură soluție.

Fiind singurul film românesc selectat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes unde a câștigat premiul Queer Palm și plecând de la Festivalul de la Sarajevo cu trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film, Trei kilometri până la capătul lumii a impresionat atât juriile internaționale, cât și criticii de film din toată lumea.

În timp ce Stephanie Bunbury a scris pentru Deadline că "filmul lui Pârvu devine o hartă emoțională a comunității pe care o arată" și Anne Thompson a menționat pentru IndieWire că este vorba despre "o poveste puternică plină de dramatism. Foarte emoționantă”, Louis-Paul Rioux laudă actoria din film, precizând pentru MediaFilm că "tânărul Ciprian Chiujdea oferă o performanță sfâșietoare."

Dacă toate acestea nu sunt destule încât să vă convingă, am redactat mai jos trei motive principale pentru care merită să mergeți la cinema la Trei kilometri până la capătul lumii. Premiera în România este pe data de 11 octombrie 2024.

De ce să vezi Trei kilometri până la capătul lumii

Ciprian Chiujdea, Laura Vasiliu și Bogdan Dumitrache în Trei kilometri până la capătul lumii

1. Este un film necesar în societatea românească ce ridică întrebări și invită la dezbatere

Nu după mult timp de când începe pelicula, realizăm că avem de-a face cu o comunitate oarbă, lipsită de empatie și plină de prejudecăți. Sună cunoscut? 

Premisa filmului lui Pârvu pare că ar putea trece drept un titlu de știre dintr-un ziar local, un eveniment care poate avea loc astăzi în orice sat din România. Trei kilometri până la capătul lumii nu numai că ilustrează societatea românească într-un mod extrem de autentic, cu nuanțele sale specifice de corupție la nivel personal și instituțional, dar relevă și un adevăr sfâșietor ce este valabil inclusiv în România anului 2024: victima este de cele mai multe ori condamnată de propria comunitate în detrimentul agresorului.

Din păcate, deși am mai progresat la capitolul acesta, reacțiile homofobe nu sunt ieșite din comun în țara noastră, iar un studiu recent arată că în 34% din universitățile din România se folosește un discurs homofobic, potrivit Romania Insider. Faptul că crimele din ură au loc la noi este o realitate. Identitatea sexuală a lui Adi îl face pe acesta o țintă pentru localnici, protagonistul filmului fiind din ce în ce mai izolat de acei oameni care, într-o lume ideală, ar trebui să-l înțeleagă și să-l accepte așa cum este.

Trei kilometri până la capătul lumii nu este un film moralizator, care să scoată ochii cuiva, ci, în schimb, oferă perspectiva agresorului din poveste, special pentru a deschide calea către dezbatere și a invita publicul să își pună întrebări. Într-un interviu exclusiv pentru Cinemagia la Cannes, Emanuel Pârvu a declarat că filmul său are rolul de a releva spectatorului, precum o oglindă, ce nu este în regulă în comportamentul prezent în societatea noastră pentru a grăbi ritmul schimbării în bine. "Cred că sunt lucruri care trebuie neapărat aduse în dezbatere. Nu poți să le bagi sub preș tot timpul, ca în film, și să crezi că se rezolvă. Nu se rezolvă de la sine. Sper să fie aduse în discuție și [filmul] să fie văzut de câți mai mulți oameni", a indicat Pârvu.

Ciprian Chiujdea și Laura Vasiliu în Trei kilometri până la capătul lumii

2. Jocul actorilor și empatia regizorului pentru toate personajele

Deși se află la lungmetrajul său de debut, Ciprian Chiujdea impresionează printr-un rol solid și matur, presărat de tăceri și priviri sfâșietoare. Cu toate că personajul său nu vorbește mult, Chiujdea reușește să transmită emoții puternice, fiind foarte expresiv.

Important de menționat este faptul că Chiujdea este un membru LGBTQ ce are șansa să interpreteze un rol al unei persoane dintr-o comunitate subreprezentată în cinematografia românească. Tânărul actor a recunoscut că a trecut prin situații asemănătoare cu cele din film, deși nu la același nivel. "A fost un parcurs greu pentru mine pentru că sunt din orașul din scenariu și am simțit acea opresiune. Este un oraș frumos, nu mă înțelegeți greșit, dar a fost un pic dur uneori. Emanuel nu mi-a cerut să joc nimic, a vrut doar să înțeleg ce se întâmplă în film, ce se întâmplă în timpul secvențelor și cum se simte Adi. Și da, a fost un proces uimitor", a precizat Chiujdea potrivit unui comunicat de presă.

Regizorul Pârvu a fost atent să nu demonizeze agresorii din poveste, ci să le arate fața lor umană și motivele pentru care reacționează în acest mod. Părinții lui Adi, interpretați convingător de Bogdan Dumitrache și Laura Vasiliu, reprezintă de asemenea roluri complexe, aceștia fiind divizați între iubirea pentru copilul lor și aspirația de a face ce cred că este cel mai bine pentru el, deși împotriva voinței sale.

Adrian Titieni, deși apare rareori, preia complet controlul într-una dintre cele mai dure și șocante secvențe din tot filmul, surprinzând cu forța pe care o emană drept preotul satului. De asemenea, Valeriu Andriuță (polițistul satului) și Richard Bovnoczki (un localnic influent) realizează roluri credibile.

Making of echipa de filmare în timpul unei duble cu Bogdan Dumitrache

3. Peisajele de poveste din Delta Dunării

Drama poveștii lui Adi este juxtapusă cu peisajele frumoase din Sfântu Gheorghe, un sat izolat din Delta Dunării (în care se poate ajunge numai cu barca), filmul chiar începând cu un cadru pe plajă la apus, în locul în care Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră. Străzile bătătorite cu nisip în loc de asfalt, stuful ce înconjoară Dunărea și lumina caldă ce bate pe chipurile personajelor, toate contribuie la acest cadru impresionant. Imaginea în format widescreen este semnată de Silviu Stavilă, care se află la cea de-a treia colaborare cu Pârvu. Contrastul dintre narațiunea ce deseori stârnește claustrofobie și libertatea aparentă pe care o sugerează priveliștea idilică determină un efect puternic.

Despre importanța locației, a vorbit și cineastul român în interviul Cinemagia de la Cannes. "Noi am avut nevoie de locul ăsta. Pe lângă ce spunea unul dintre cei mai mari exploratori, Jacques-Yves Cousteau, că este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, locul acesta este special", a precizat Pârvu. Regizorul a continuat să descrie anumite aspecte specifice locației alese, cum ar fi lumina care bate în Sfântu Gheorghe. "Nu-mi dau seama dacă e de la particulele de aer amestecate cu apă sărată, cu apă dulce, dar lumina este absolut altfel. Nu ai s-o găsești ca acolo pe tot litoralul nostru."

Locația nu le este deloc străină realizatorilor filmului, întrucât producătoarea Miruna Berescu organizează în fiecare an la Sfântu Gheorghe Festivalul Internațional de Film ANONIMUL, ajuns anul acesta la cea de-a 21-a ediție.

Alte detalii

Trei kilometri până la capătul lumii este regizat de Emanuel Pârvu după un scenariu semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă (Marocco, Marfa și Banii, Niki Ardelean - colonel în rezervă), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferată).

Din distribuție mai fac parte actorii: Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea), Alina Berzunțeanu (Metronom, Q.E.D.), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville), Vlad Ionuț Popescu (Tata mută munții, Taximetriști) și Gabriel Radu (5 minute, Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor).

Filmul este produs de Asociația FAMart cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și este finanțat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producția a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.

Pentru recenzia filmului, apăsați AICI.

Filme
Persoane