Tudor Giurgiu, interviu pentru Cinemagia despre documentarul Nasty la Cannes. Despre cine va fi următorul documentar

Regizorul și producătorul român Tudor Giurgiu a povestit în exclusivitate la Cannes pentru Cinemagia cum a fost experiența premierei documentarului său, Nasty, pe Riviera Franceză, dar și cine este următoarea personalitatea din România despre care se va face un documentar.

Documentarul Nasty a avut premiera în Franța în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, iar Ilie Năstase și regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu au fost aplaudați minute în șir la finalul premierei.

Despre aceasta, Tudor Giurgiu mărturisește că a fost cu adevărat o seară memorabilă. "A fost ceva unic, un moment de care o să-mi amintesc toată viața pentru că... una e când prezinți un film de ficțiune în care ai niște actori, oricum e foarte emoționant și e important; dar faptul că ești în sală cu niște legende ale sportului [tenis], oameni care sunt respectați pentru o carieră incredibilă și vorbesc de Năstase, evident, de Țiriac, de Henri Leconte, Boris Becker, Virginia Ruzici. Oameni care impun respect prin realizările lor, deci emoția pe care am avut-o cu toții din sală și înainte și după film e ceva atât de greu de descris încât nu am cuvinte. A fost așa parcă... o seară din povești."

 

Recepția publicului de la Cannes

Cineastul și producătorul român a fost plăcut surprins de reacția publicului internațional de la Cannes. "E fabulos că oamenii au venit la noi după film, oameni din toată lumea... unii care nu sunt mari iubitori de tenis... unii spuneau «nici nu mă uit la tenis deloc, dar filmul ne-a plăcut enorm.»" Desigur, acesta își dorește ca filmul să aibă un parcurs cât mai frumos în continuare, având în vedere că a apărut pe platforma Max imediat după ce a avut loc premiera Nasty din cadrul secțiunii Proiecții speciale de la Cannes.

 

 

 

Prima tangență a cineastului cu Ilie Năstase


Tudor Giurgiu a auzit de legendarul tenismen român Ilie Năstase încă de când era mic datorită tatălui său, care i-a spus despre povestea campionului extraordinar, care a fost primul număr mondial în clasamentul ATP. "Eu m-am născut în '72, culmea, anul în care Ilie a avut performanțele fabuloase pe care le știm, deci era evident că n-aveam cum să le cunosc, cum să văd acele imagini pe care acum le-am introdus în film... Mă raportam la Ilie ca la un mare campion, dar te raportezi la el fără de fapt să știi concret ce-a făcut... «da, domne, a câștigat niște turnee, e neconvențional, e un jucător care face și multe prostii și tâmpenii pe teren, dar simpatic și jovial»; cam asta era primul meu contact. Și apoi faptul că am citit cărțile scrise de Ioan Chirilă, una dintre ele dedicată relației dintre el și Țiriac, Cupa Davis, și în mare parte îi datorez lui Ioan Chirilă, acestui jurnalist incredibil, un scriitor cu un har nebun; așa cumva am ajuns aproape de tot universul lui Ilie Năstase. Dar dacă mi-ar fi spus cineva că voi ajunge să fac un film despre asta, aș fi zis «e o ficțiune pură.»"

 

Următoarea personalitate din România căreia îi va fi dedicată un documentar


Tudor Giurgiu a dezvăluit faptul că se află în discuții pentru a realiza un nou documentar despre o altă personalitate emblematică a sportului în România și în lume.

"Foarte serios vorbeam cu Cosmin [Hodor, producătorul documentarului Nasty] și cu colegii că deja am început discuțiile cu Nadia [Comăneci], peste doi ani se împlinesc și 50 de ani de la victoria ei de la Montreal și de la acel moment fabulos când a avut acel «10» care a dat peste cap tabelele electronice și sper să facem filmul ăsta împreună", a declarat Giurgiu.

Următoarea proiecție Nasty va avea loc pe data de 16 iunie în Piața Unirii din Cluj în cadrul Transilvania International Film Festival.

Filme