Turism în propria țară: francofonia din România

România la Destination francophonie, pe TV5MONDE

Cândva, franceza era principala limbă străină vorbită în România. Însă cât de importantă mai este oare franceza astăzi? Ivan Kabacoff, ghidul emisiunii Destination francophonie, călătorește în cinci orașe din România pentru a întâlni personalități care vorbesc nu doar despre statutul francofoniei din țara noastră, cât despre artă și proiecte culturale, precum și despre istoria și atracțiile țării, prezentate unui public internațional.  

Destination francophonie 

Este jurnalul de călătorie TV5MONDE, unde fiecare țară e văzută prin ochii francofonilor care locuiesc în ea, și care pun în evidență cultura și stilul de viață din fiecare destinație, precum și inițiativele și instituțiile care mențin vie limba franceză la nivel local. Emisiunea oferă deci o imagine de ansamblu a francofoniei, prin dinamismul și evoluția limbii franceze din întreaga lume.

Destination Roumanie: episodul 1

Prima oprire a călătoriei este, desigur, în București, „Micul Paris”, unde Erwin Kessler, director al Muzeului de Artă Recentă, ne conduce într-o plimbare prin lumea artistică a capitalei, oprindu-se la Kyralina, singura librărie de limbă franceză din oraș, apoi la Institutul Francez, al cărui cinematograf, Elvire Popesco, oferă o selecție unică de filme de artă, găzduind numeroase festivaluri de film. Și, nu în ultimul rând, vizităm Universitatea Politehnică, unde tocmai s-a inaugurat prima „Maison de la francophonie” pentru studenții din întreaga lume.

Următoarea oprire este la Timișoara, unde Ivan Kabacoff prezintă capitala europeană a culturii și inima revoluției din 1989. La Timișoara se află Liceul Calderon, una dintre cele mai bune școli bilingve francofone din țară, și Institutul Francez, stabilit în prestigioasa villa Kimmel.

Primul episod se va difuza la TV5MONDE vineri, 10 noiembrie, ora 18.00

Se va redifuzara: luni, 13 noiembrie, ora 16.30 și marți, 14 noiembrie, ora 21

Destination Roumanie: episodul 2

Turneul francofoniei românești continuă în peisajul transilvănean, oprindu-se la Sibiu, unde îl cunoaștem pe Alin Chipalia, de la Asociația de prietenie "Ille et Vilaine - Sibiu", destinată promovării turismului cultural din regiune. De la arhitectura orașului "cu o mie de ochi", la micul trenuleț turistic și la muzeul icoanelor pe sticlă, emisiunea plonjează în inima Transilvaniei.

Ajungem la Cluj, unde pictorul Șerban Savu propune un tur unic al orașului care i-a modelat opera. Iar la final, Ivan Kabacoff prezintă Iașiul, amintind și de vizitele unor personalități franceze precum Sarah Bernard și Gustave Eiffel.

Al doilea episod se va difuza la TV5MONDE vineri, 24 noiembrie, ora 18.00. Se va redifuzara marți, 28 noiembrie, ora 20.50