Ulrich Seidl, premiat în Spania, în pofida acuzelor de exploatare a minorilor

Publicația Der Spiegel susține ca regizorul nu a comunicat subiectul filmului tinerilor actori (neprofesioniști) din film și nici familiilor acestora

Ulrich Seidl a câștigat, sâmbătă, premiul cel mare cu filmul Rimini, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de Film Gijon-Xixon din Spania, în ciuda acuzațiilor de indecență și de exploatare a copiilor formulate de către revista germană der Spiegel vizavi de filmările producției Sparta, sequel al producției Rimini, scrie Variety.

Filmul Rimini, a cărui premieră a avut loc la Festivalul de la Berlin, este „o producție cu o temă zguduitoare și incomodă, tipică regizorului, având în centru o răsturnare de situație”, așa cum scria Variety, avându-l în centru pe un cântăreț trecut, Richie Bravo (Michael Thomas), extorcat deodată de fiica sa pe care o părăsise.

În schimb, Sparta este despre fratele lui Richie, Eward, care cumpără o școală abandonata din Transilvania, înființând acolo o tabără pentru tineri, intitulată Sparta, cu scopul declarat de a-i instrui în artele marțiale. Totuși, bărbatul profita de ocazie pentru a-i fotografia dezbrăcați. Nu doar subiectul este scandalos. Publicația Der Spiegel susține ca regizorul nu a comunicat subiect filmului tinerilor actori (neprofesioniști) din film și nici familiilor lor. Aceștia, având vârste între 9 si 16 ani, ar fi asistat la scene de alcoolism, nuditate și violență în timpul producției, fără să fi fost pregătiți pentru asta.

Regizorul a ripostat susținând - la conferința de presă de la Gijon - că acuzațiile de abuzuri asupra copiilor au fost „inventate”, scrie Variety. „Sparta a fost filmat într-un interval îndelungat de timp, deci”, subliniază Seidl, „dacă ceva condamnabil s-ar fi întâmplat pe platou, familiile copiilor actori ar fi aflat”...

Pe lângă Seidl, producția Metronom a regizorului român Alexander Belc a luat premiul pentru Cel mai bun film la secțiunea „Retueyos”, rezervată pentru filmul de debut și cel de-al doilea al regizorului respectiv. Descris de Variety drept un „debut frumos, inimos”, filmul este despre o tânăra, Ana, care în Bucureștiul anului 1972 scrie o scrisoare unui radio clandestin, ceea ce atrage atenția Securității.

Filme
Persoane