Viitorul la cinema: horror-ul adaptativ se modifică în funcţie de reacţiile publicului

Să fie biofeedback-ul o constantă a consumului de cinema în viitor?

Festivalul de la Cannes nu oferă doar cele mai noi filme, ci şi explorează viitorul industriei. În cadrul Cannes Next, o serie de evenimente ce explorează cele mai noi tendinţe în ce priveşte consumul de film, a fost prezentat VFC, un horror "adaptativ". Ce înseamna asta? Că povestea se adaptează la reacţiile publicului. Este, practic, următorul nivel al aşa-zisului cinema interactiv.

Află care e thrillerul care i-ar putea relansa cariera lui Demi Moore.

VFC va fi lansat în 2021 sau 2022 şi se va baza pe conceptul de biofeedback, ceea ce înseamnă că povestea se va adapta la reacţiile spectatorilor (ritmul bătăilor inimii, expresiile feţei, gestică), evaluate cu biosenzori. Conceptul a mai fost explorat până acum, dar doar la nivel de coloană sonoră, nu şi de naraţiune. Dacă în prezent tehnologia este rudimentară, în sensul că biosenzorii nu pot interpreta corect reacţiile spectatorilor, cu siguranţă ea se va dezvolta în anii următori.

Dacă ne întrebi pe noi, cinema-ul interactiv sucks. Am încercat să ne uităm la Black Mirror: Bandersnatch, primul film interactiv disponibil pe Netflix, dar e o plictiseală teribilă să stai la fiecare câteva minute să alegi ce va face personajul. Sau, dacă preferi, "interactiv" este exact opusul lui "imersiv", în cazul cinema-ului. Cu toate acestea, o abordare mai subtilă, bazată pe reacţii mai mult sau mai puţin inconştiente ale spectatorului, ar putea fi mai atractivă ca experienţă la cinema.

Ce părere ai despre cinema-ul adaptativ? Cât de atractiv ţi se pare să controlezi povestea ca spectator?

Filme