Winter Sleep, duminică, în cadrul „Les Films de Cannes à Bucarest”

Cea de-a cincea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide oficial vineri, de la 20.00, la Cinema Studio

Duminică, 26 octombrie, va rula la Cinema Studio, în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, producţia „Winter Sleep”, de Nuri Bilge Ceylan, deţinătorul Palme d’Or-ului de anul acesta. Iată câteva cuvinte despre film.

Nuri Bilge Ceylan face, într-un ritm lent, asemenea curgerii timpului în acest loc uitat de lume, stepa Anatoliei, şi pe fondul unei stări generale de melancolie, un studiu de personaje.

Aydin (Haluk Bilginer), un fost actor, conduce un mic hotel în centrul Anatoliei, împreună cu tânara lui soţie, Nihal (Melisa Sözen), cu care are o relație furtunoasă, şi cu sora lui Necla (Demet Akbag), care suferă din cauzua unui divorţ recent. În timpul iernii, pe măsură ce zăpada începe să cadă, hotelul se transformă într-un adăpost,  dar şi  într-un loc  din care nu pot scăpa şi care le alimentează animozitităţile. 

Un adept al lui Bresson, Bergman, Antonioni, Tarkovski şi Ozu, regizorul favorizează cadrele lungi şi panoramele care îi completează semnătura pe temele legate de înstrăinare emoţională. Bilginer joacă rolul unui bărbat a cărui înstrăinare progresivă de tânăra lui soţie şi de sora lui recent divorţată îl obligă să plece când iarna se instalează. 

Cu 196 minute, Winter Sleep a fost cel mai lung film din Competiţia de anul acesta pentru Palme d'Or. Lui Ceylan i-a fost acordat Marele Premiu al Jurului de două ori, prima dată pentru „Distant” în 2002 şi din nou pentru „Once Upon a Time in Anatolia”, în 2011. A câştigat premiul pentru cel mai bun regizor cu filmulThree Monkeys” din  2008,  în  timp ce  filmul  „Climates”  din  2006,  ignorat  surprinzător  de  juriu,  a  luat  premiul FIPRESCI. Once Upon a Time in Anatolia a fost cel mai aclamat film al său de către  publicul  larg. Prin urmare, Ceylan a venit la Cannes 2014 cu una dintre cele mai bune reputaţii.

Filme