Zăpadă de august: anotimpul iubirii

Momente de mare sensibilitate, ce ar putea să devină antologice - o pană de la o pălărie, plus fulgii de păpădie sunt în centrul unor secvențe emoționante

Weekendul ne aduce în premieră un film de dragoste, First Snow of Summer/Zăpadă de august, din care aflăm, dacă nu intuiam deja, că mai există un anotimp, pe lângă cele deja știute, anume cel al iubirii, în care timpul are un alt curs, în care vara se transformă în iarnă, iar trecerea anotimpurilor este grăbită. 

Cu estetica lui Wes Anderson, o notă de realism magic, un protagonist care - asemenea lui Oskar Matzerath din Toba de tinichea - refuză, nu să crească, ci să iubească, și câteva momente de o reală frumusețe, cu șanse de a deveni antologice, First Snow of Summer se remarcă printre premierele săptămânii.

În subteranele Vienei, există o lume despre care puțin știu. Una care pare să aparțină unei dimensiuni proprii, în care oamenii lucrează, se întâlnesc, se cunosc și se îndrăgostesc. Aceasta este lumea în care trăiește Alexander (jucat de Thomas Prenn), care zilnic merge la lucru în stația de metrou.

Pe când era copil, a făcut o promisiune că nu se va îndrăgosti niciodată, nedorind să facă precum tatăl său, care - după moartea soției sale, mama protagonistului - s-a mutat într-un tunel de metrou pentru a rămâne cât se poate de aproape de ființa iubită. De aceea, Alexander a locuit dintotdeauna cu bunica lui (Margarethe Tiesel).

Totuși, Alexander este tentat să nu se țină de promisiune atunci când o întâlnește pe Caro (Verena Altenberger), o tânără care lucrează într-un magazin de pălării în aceeași stație de metrou.

Ceea ce surprinde atunci când urmărim First Snow of Summer este abordarea regizorului, care amintește de cinematograful lui Wes Anderson, în care atmosfera aproape readuce lumea basmelor.

Povestea lui Alexandre și a lui Caro, deși previzibilă, este îmbogățită cu momente de mare sensibilitate, ce ar putea să devină antologice - o pană de la o pălărie, plus fulgii de păpădie sunt în centrul unor secvențe sensibile, emoționante, luminoase, contrapondere la tonurile pământii, decorurile și costume vintage, și povestea ce se desfășoară preponderent în subteran.

Actrița Verena Altenberger își dozează aproape matematic reacțiile și emoțiile, făcând un rol - lecție de actorie, iar modul în care o privește Thomas Prenn - odată intrat în rolul lui Alexander - e cel al unui îndrăgostit incurabil.

Debutul în film de lungmetraj al lui Chris Raiber merită atenția noastră.

Filme
Persoane