Zece actori care l-au portretizat pe Iisus

Scurtmetrajul românesc 4:15 PM Sfârșitul Lumii, ce a concurat pentru prestigiosul premiu Palme d'Or în 2016, spunea povestea unei întâlniri neobișnuite dintre un curier (Alexandru Suciu) și un autostopist (Elias Ferkin), care se prezintă ca fiind Iisus. Când autostopistul îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să știe că această întâlnire îi va schimba total viața.

Am apreciat ideea originală de la baza scurtmetrajului - personajul curierului se așază peste două milenii în rândul masei de oameni care alege să nu-l salveze, ci - dimpotrivă - să-l omoare pe Iisus, repetând istoria de acum 2000 de ani, într-un funest loop. Interpretarea actorului Elias Ferkin, din punctul nostru de vedere, conduce „citirea” filmului către această cheie mistică.

În privința alegerii actorilor, regizorii Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru spun că pe Elias Ferkin l-au recomandat „inocența și capacitatea de a fi îndurerat de suferința celuilalt, o calitate rară printre actori”. Așadar,  Elias Ferkin a adus cu talent empatie, îndurerare portretului lui Iisus. Să vedem, de-a lungul timpului, ce alți actori l-au portretizat pe Iisus și cu ce au venit în construirea acestui personaj cardinal al creștinismului. 

Christian Bale în rolul lui Iisus, seria TV Mary, Mother of Jesus

Povestea tulburătoare a vieții Fecioarei Maria, de la întâlnirea ei cu Iosif și până la răstignirea lui Iisus. După ce îl aduce pe lume pe Iisus, Maria trebuie să-L apere de soldații regelui Irod, care primisera porunca sa omoare toti pruncii de sex barbatesc din Iudeea. Maria isi vede fiul cum creste si ajunge la maturitate, cum este invinuit de blasfemie cand sustine ca El este Mesia. In cele din urma, Maria sufera la Rastignirea Lui, pentru a trai apoi bucuria Invierii.

Christian Bale îşi asumă rolul Mântuitorului. E una dintre cele mai surprinzătoare decizii de casting.

Filme