Harry Potter a împlinit 20 de ani. Cât succes a avut celebra serie a lui J. K. Rowling

Harry Potter şi Piatra Filozofală, primul volum al seriei, a fost lansat pe 26 iunie 1997

Pe 26 iunie fanii Harry Potter din toată lumea au sărbătorit 20 de ani de când a fost lansat volumul Harry Potter şi Piatra Filozofală. Cartea pe care J.K. Rowling a scris-o după o idee ce i-a venit în trenul dinspre Manchester la Londra, în 1990, şi care, mai apoi, a fost refuzată de 12 edituri, are acum milioane de fani în toată lumea şi a transformat-o pe autoare (şi nu numai) într-o multi-milionară.

Magica serie de cărţi începută de Piatra Filozofală (volum lansat în 1997) a fost tradusă în peste 63 de limbi, iar vânzările au trecut de 450 milioane de exemplare. Potrivit unei analize a publicaţiei The Sun, Rowling a obţinut un profit de 7,5 miliarde de lire sterline de pe urma francizei de succes, iar în anii următori averea sa ar putea ajunge, după unele predicţii financiare, la 17 miliarde de lire sterline.

Cele şapte filme adaptate după romanele cu Harry Potter au avut încasări de 6,5 miliarde de dolari, un procentaj destul de generos revenindu-i şi autoarei. Încasări consistente i-au revenit şi de pe urma vânzării biletelor la piesa de teatru Harry Potter and the Cursed Child (un succes de 127 milioane de lire sterline).

Pe marele ecran, universul Harry Potter a fost continuat de pelicula Fantastic Beasts and Where to Fiind Them, cu încasări de peste 800 milioane de dolari în toată lumea (de fapt, începutul unei alte francize). Fanii se pot distra de anul trecut în lumea Harry Potter datorită parcului tematic deschis în Los Angeles.

Marile publicaţii internaţionale au marcat fiecare cei 20 de ani de la primul contact cu Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii Hogwarts. The New York Times a publicat un puzzle special cu tematica seriei, în vreme ce pe reţelele de socializare au apărut teste şi activităţi distractive ce marchează aniversarea – pe Facebook "magia" se produce la tastarea numelui uneia dintre cele patru case Hogwarts. Vermillious!

Filme
Persoane