A început festivalul de film de la Cannes! Moment emoționant pe scena Grand Théâtre Lumière: Meryl Streep a primit Palme d'Or onorific

Cea de-a 77-a ediție a festivalului de film de la Cannes a început oficial pe 14 mai. Trecem în revistă cele mai importante momente din ziua deschiderii

Norii gri și ploaia nu au oprit cinefilii să vină în număr mare în prima zi la Cannes. Astfel că, precum în anii precedenți, atmosfera de pe Croazetă freamătă de oameni care lucrează în industrie și de cinefili gata să urmărească premiere ale unor cineaști consacrați precum Francis Ford Coppola, Paul Schrader, Yorgos Lanthimos, Andrea Arnold, Paolo Sorrentino, Sean Baker, Michel Hazanavicius și David Cronenberg. Importantă de menționat este și prezența cineastului și actorului român Emanuel Pârvu în competiție cu filmul Trei kilometri până la capătul lumii ce va avea premiera în Grand Théâtre Lumière în aceeași zi cu Kinds of Kindness de Yorgos Lanthimos și Oh, Canada de Paul Schrader. De asemenea, românul Mihai Mălaimare Jr. este directorul de imagine al filmului Megalopolis, regizat de Coppola, fiind și acesta așteptat pe Croazetă.

 

Conferința de presă


Conferința de presă a juriului competiției, prezidat de regizoarea, scenarista și actrița americancă Greta Gerwig - ce a realizat filme precum Lady Bird, Little Women și Barbie - a fost presărată de întrebări legate de noile acuzații #MeToo în Franța, grevele care ar putea perturba festivalul și războiul din Gaza.

În contextul în care au apărut de curând noi acuzații #MeToo în industria franceză de film, nu a trecut mult timp până când jurnaliștii au chestionat-o pe Gerwig cu întrebări de natură politică. Răspunsurile sale au fost grațioase, aceasta argumentând în legătură cu recenta controversă #MeToo și modul în care afectează festivalul în această ediție că "oamenii din comunitatea cinematografică își spun poveștile și încearcă să schimbe lucrurile în bine. Am văzut o schimbare substanțială în industria americană de film și cred că este important să extindem această conversație. Cred că ne mișcăm în direcția corectă atunci când ținem aceste linii de comunicare deschise."

Întrebată apoi de poziția sa în legătură cu faptul că există un grup de muncitori cu normă de freelance la festivalul de la Cannes care sunt pe punctul de a intra în grevă, Greta Gerwig a declarat că susține mișcările sindicale ale lucrătorilor. "Tocmai ce am trecut prin acestea în propriile noastre sindicate [în Statele Unite ale Americii] și sper că festivalul și muncitorii pot ajunge la un acord care este bun pentru ei. Este foarte important ca oamenii care muncesc în festival să fie protejați și să primească un salariu decent."

Un jurnalist le-a întrebat pe Greta Gerwig și Lily Gladstone (protagonista filmului Killers of the Flower Moon, regizat de Martin Scorsese) care este poziția lor (ca femei ce trăiesc în America) în legătură cu faptul că în competiție există un film care spune povestea unui tânăr Donald Trump, făcând referire la filmul lui Ali Abassi, The Apprentice, cu actorul român Sebastian Stan în rol principal. Gerwig a spus că "încerc să merg la fiecare film cu mintea și inima deschise pentru a putea fi dispusă să fiu surprinsă. Nu vreau să îmi creez prejudecăți despre ce este cu adevărat înainte de a vedea oricare dintre filme."

Un alt subiect de discuție a fost faptul că în această ediție există foarte puține regizoare în competiție. Într-adevăr, din 22 de filme care se luptă pentru Palme d'Or numai 4 sunt realizate de femei: All We Imagine as Light de Payal Kapadia, Bird de Andrea Arnold, Diamant Brut de Agathe Riedinger și The Substance de Coralie Fargeat. Greta Gerwig susține că lucrurile merg într-o direcție bună, dar că încă nu au ajuns unde ar trebui. "Fac filme și merg la festivaluri de film de mai bine de 20 de ani și niciodată nu s-a pus problema de a nu îmbunătăți lucrurile. Și de a nu crește numărul de femei regizoare și femei autoare. În perioada în care am făcut filme, lucrurile s-au schimbat și este mai bine acum. Nu am terminat încă, dar cu siguranță lucrurile merg în direcția bună. Acum 15 ani nu mi-aș fi putut imagine numărul femeilor care sunt reprezentate - nu doar în festivaluri internaționale - dar și în distribuție și în conversațiile despre premii. Așa că sunt încrezătoare că aceste îmbunătățiri vor continua", a declarat președinta juriului.

Juriul la conferința de presă / Foto: Mihnea Vonica

Actorul italian Pierfrancesco Favino a luat cuvântul spre finalul conferinței pentru a răspunde la o întrebare legată de războiul din Gaza. "Eu încă cred că unul dintre cele mai pașnice lucruri pe care le putem face este să ne cufundăm în frumusețe. Să amintim lumii că există frumsețe în lume, e unul dintre puținele lucruri pe care, ca realizatori de filme, le putem continua. De aceea sunt actor, de aceea am decis că pot fi aici fără să mă simt vinovat ca o ființă umană deoarece cred că arătăm de asemenea faptul că dacă suntem în căutarea frumuseții, am putea fi în căutarea păcii - în căutarea lucrurilor bune în viață."

Juriul este compus din președinta Greta Gerwig, actrița americancă Lily Gladstone, actorii de origine franceză Eva Green (Casino Royale) și Omar Sy (Intouchables), actorul italian Pierfrancesco Favino (Comandante), regizorul spaniol Juan Antonio Bayona (Society of the Snow), regizoarea de origine libaneză Nadine Labaki (Capernaum), regizorul japonez Hirokazu Kore-Eda (Shoplifters) și scenarista și fotografa Ebru Ceylan, ce a co-scris alături de soțul ei, Nuri Bilge Ceylan, Winter Sleep, filmul care a luat Palme d'Or-ul în 2014.

Juriul la celebrul photocall de pe acoperișul Palais des Festivals / Foto: Hepta

Ceremonia de deschidere

Ceremonia de deschidere a fost plină de emoție și momente semnificative și marcată de prezența unor invitați de excepție, precum actrița americancă Meryl Streep, ce a primit un premiu onorific pentru întreaga sa carieră. Mai întâi, actrița de origine franceză Camille Cottin a fost prezentatoare și încă din primul minut a făcut referire la mișcarea #MeToo, spunând că "țin să precizez că întâlnirile de natură profesională nocturne ținute în camerele de hotel ale domnilor atotputernici nu mai fac parte din obiceiurile vortexului de la Cannes, ca urmare a adoptării legii MeToo. Și ne felicităm pentru aceasta."

Juriul a apărut apoi pe scenă, iar pentru președinta juriului, Greta Gerwig, festivalul a pregătit un colaj video cu numeroase momente din cariera sa de actriță (secvențe din Frances Ha, Greenberg, Maggie's Plan, 20th Century Women, Lola Versus), iar apoi secvențe emoționante din cele trei filme pe care le-a realizat: Lady Bird, Little Women și Barbie. La finalul clipului, a apărut scris: "Cu trei filme, a cucerit lumea." Gerwig a apărut pe scenă cu lacrimi în ochi: "Nici nu știu ce să zic sau cum să mulțumesc festivalului pentru că mi-a oferit o onoare atât de mare, cu acest grup incredibil de oameni - [restul juraților]. Iubesc cinema-ul și acesta este sfânt pentru mine. Arta este sacră, iar filmele sunt sacre. Și nu pot să cred că voi petrece următoarele zece zile în acest loc de venerație. Nu iubesc nimic mai mult decât să stau în întuneric și să simt că începe un film care mă va duce într-un loc pe care nu-l cunosc și că nu aș fi putut prezice că acela era locul în care voiam să mă duc. Vă mulțumesc pentru că m-ați primit și abia aștept să împărtășesc aceste filme cu voi."

Apoi, după ce Greta Gerwig s-a așezat, Camille Cottin a declarat că, deoarece Greta reprezintă un cadou pentru festival, și festivalul are un cadou pentru ea. A urmat un moment muzical în care Zaho de Sagazan a adus un omagiu filmului lui Noah Baumbach, Frances Ha, interpretând Modern Love de David Bowie, uitându-se la final ochi în ochi cu o Greta Gerwig din nou emoționată până la lacrimi.

Punctul culminant al serii a fost atunci când Meryl Streep a primit Palme d'Or onorific pentru întreaga carieră. Întâi, un montaj video a arătat numeroase momente din cariera legendarei actriței americance, ilustrând filme precum Kramer vs Kramer, Sophie's Choice, The Bridges of Madison County, Silkwood, Adaptation, The Hours, The Devil Wears Prada, Julie & Julia, Sufragette, The Laundromat, The Post și Mamma Mia!

Juliette Binoche alături de Meryl Streep la cea de-a 77-a ceremonie de deschidere în Palais des Festivals / Foto: Hepta

Streep a apărut apoi pe scenă în aplauzele furtunoase ale tuturor invitaților aflați în Grand Théâtre Lumière, care au ținut timp de două minute și jumătate. Actrița de origine franceză Juliette Binoche a ținut un discurs lângă Meryl Streep, deseori privind-o în ochi și vorbind despre aceasta la superlativ. "Memorabilă. Fața și vocea ta fac parte din viețile noastre", a început Binoche odată ce publicul a încetat cu aplauzele. "Ne-ai făcut să simțim, ne-ai hrănit. Când te văd pe ecran, văd un curent care trece prin tine, o conexiune realizată de prezența ta, lăsând frumusețea să vină la tine. Un loc în care intenția, gândul, iubirea, energia, adevărul curg prin tine toate simultan. De unde vin acestea? Din pierdere? Iubire? Așa te-ai născut?", a continuat actrița de origine franceză.

Binoche a adăugat că "ce vedem mereu la tine este inteligența ce strălucește și empatia ta pentru orice personaj pe care îl joci. Ești o comoară internațională." Apoi, aceasta a avut un moment în care și-a găsit greu cuvintele și puterea de a continua: "Ai schimbat modul în care ne uităm la femei..." Binoche a fost cuprinsă total de emoții și pe cale să plângă, moment în care audiența a aplaudat-o în semn de susținere. "Ai schimbat modul în care ne uităm la femei în lumea cinematografiei și ne-ai ajutat să ne uităm la noi înșine în mod diferit", a spus aceasta.

Pe melodia Dancing Queen de la ABBA, Meryl Streep a primit Palme d'Or. Aceasta i-a întors complimentele actriței franțuzoaice, spunând că de când a aflat că Binoche îi va prezenta premiul, s-a cufundat în măiestria artei sale, în ferocea, complet exacerbata Coco Chanel (pe care Juliette Binoche o interpretează în serialul The New Look). "Ești așa un talent glorios și o femeie generoasă și știu ce înseamnă să vii și să faci asta și sunt foarte foarte recunoscătoare", a continuat Streep.

"Acest premiu este unic în lumea cinematografiei și sunt foarte, foarte onorată să îl primesc", a spus Streep. Aceasta a ținut să mulțumească agentului său Kevin Huvane, cu care a lucrat timp de 33 de ani, dar și hair & make-up stylist-ului ei Roy Helland, care a fost responsabil pentru "aproape fiecare dintre personajele pe care le-am jucat în ultima jumătate de secol", după cum a adăugat Streep.

Meryl Streep și al său Palme d'Or onorific / Foto: Hepta

Meryl Streep se întoarce la festivalul de la Cannes după 35 de ani, atunci când a venit pe Croazetă cu filmul A Cry in the Dark pentru care a primit premiul pentru cea mai bună actriță. Aceasta a precizat că ultima dată când a venit la Cannes în 1989 urma să împlinească 40 de ani și era deja mamă a trei copii. "Am crezut că propria mea cariera s-a terminat - și aceasta nu era o așteptare nerealistă pentru actrițe la acea vreme. Și singurul motiv pentru care sunt aici în această seară și pentru care am continuat este datorită artiștilor foarte înzestrați cu care am lucrat, inclusiv madame la president [Gerwig]."

"Mama mea, care are de obicei dreptate în toate, mi-a zis: « Meryl, dragă, o să vezi, totul trece așa de repede. Așa de repede.» Și așa este. În afară de discursul meu, care este prea lung, sunt sigură", a râs Streep. "Vă mulțumesc pentru această onoare minunată", a încheiat aceasta.

Vitrina actriței include trei premii Oscar, opt globuri de aur și două premii SAG. De asemenea, aceasta a fost onorată de festivalurile de film de la Berlin, Telluride și Toronto și a primit premii pentru întreaga carieră de la AFI Film Society of Lincoln Center și Kennedy Center Honors.

Premiera filmului în afara competiției Le Deuxième Acte

Actorii Vincent Lindon și Léa Seydoux, alături de regizorul Quentin Dupieux pe covorul roșu la Cannes / Foto: Hepta

După ceremonia de deschidere a festivalului de la Cannes, a avut loc premiera filmului Le Deuxième Acte / A Second Act de Quentin Dupieux, ce îi are în rolurile principale pe Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel, Raphaël Quenard și Manuel Guillot.

Le Deuxième Acte este cea de-a 13-a peliculă a regizorului și scenaristului francez Quentin Dupieux, care este recunoscut atât pentru faptul că deține un puternic control creativ (în majoritatea filmelor sale este regizor, scenarist, director de imagine și editor), dar și pentru comicul absurd care abundă în operele sale. Sinopsisul filmului este următorul: Florence vrea să-l introducă pe David, bărbatul de care este îndrăgostită nebunește, tatălui său Guillaume. Dar David nu îi împărtășește sentimentele și vrea să o arunce în brațele prietenului său Willy. Cei patru se întâlnesc într-un restaurant în mijlocul pustiului. 

Benoit Pavan scrie pentru Festival de Cannes că Le Deuxième Acte este o comedie ce "reprezintă un efect oglindă al cinema-ului, promițând o ediție ce se concentrează pe esența filmului. Cineastul francez explorează în mod obișnuit în filmele sale relațiile în cuplu și chinul de a fi singur, oferind aici personajelor sale imperfecte și neîndemânatice șansa de a ajunge față în față cu dublurile lor cinematografice și replicile lor într-o comedie care este și profundă din punct de vedere social."

Filme
Persoane