Ce ar face Winston Churchill, dacă ai lua cina cu el

Darkest Hour. Ziua decisivă îl are în rol principal pe Gary Oldman, care îl interpretează memorabil pe Winston Churchill, fiind principalul favorit la Oscar 2018

Joe Wright și Gary Oldman vorbesc despre filmul Darkest Hour. Ziua decisivă, aflat în premieră pe marile noastre ecrane, într-un interviu pus la dispoziția cititorilor Cinemagia de către distribuitorul în România al filmului, RoImage 2000. Regizat de Joe Wright, filmul este povestea dramatică și impresionantă a celor patru săptămâni din 1940, în care curajul lui Churchill de a-și asuma poziția de lider adevărat a schimbat cursul istoriei lumii.

Daţi-ne o idee despre ceea ce urmează să vedem.

Joe Wright: Este un film despre Winston Churchill, în faţa celui mai dificil moment din istoria Marii Britanii din secolul XX, ca şi despre abilitatea lui de a-şi folosi talentul oratoric pentru a schimba cursul istoriei.

Şi l-aţi ales pentru rol pe Gary Oldman. De ce?

Joe Wright: Pentru că este cel mai bun actor din lume. (Râde)

Şi, Gary, care a fost reacţia ta atunci când Joe te-a abordat?

Gary Oldman: Ei bine, a fost ciudat - chiar şi pentru mine. Aşa că trebuie să recunosc că am ezitat, voiam să lucrez cu Joe, am văzut că materialul este excelent, mai ales epoca în care este plasat filmul şi faptul că surprinde un moment crucial din cariera lui Churchill. Aşa că ne-am întâlnit şi ne-am potrivit din punct de vedere creativ. A fost un "click". Apoi Joe ne-a dat undă verde. Din punct de vedere creativ, ne-am potrivit foarte bine.

Ce ştiaţi despre el? Atunci când aţi început. Probabil aţi cercetat personajul. S-a schimbat acest personaj cu ceva?

Joe Wright: Cunosc ceea ce ştiu majoritatea englezilor, anume că Winston Churchill a câştigat Bătălia Angliei. Am văzut piedestalul pe care Churchill a stat în Parliament Square şi l-am văzut ca fiind invincibil, şi de aceea am avut încredere în el. Rolul filmului este să distrugă acest piedestal al lui Churchill, nu pentru a-l minimaliza ca şi personalitate politică, dar pentru a-l putea aborda ca şi fiinţă umană, care avea şi el defecte.

Şi avea şi dubii faţă de el însuşi, şi vedem asta în film. Atunci când ia o decizie extrem de dificilă, anume să ducă ţara la război.

Gary Oldman: Există cărţi peste cărți pe tema asta. Aveam o admiraţie pentru el iar capitalul de apreciere s-a dublat acum. Nu poţi să îi spui discursurile și asta să nu te atingă. Ca şi atunci când reciţi din Shakespeare, ajungi să fii o persoană mai bună, trebuie să îţi asumi acest lucru, să interiorizezi. Nu poate să treacă pe lângă tine personalitatea lui fără să te influenţeze.

Sunt totuşi vremuri total diferite. El era genul de om care bea un pahar de şampanie la micul dejun şi ducea restul zilei cu whiskey. Nu cred că astăzi unui politician i s-ar permite aceasta.

Gary Oldman: Dacă privim totul prin ochii secolului XXI, nu am mai avea Beatles, nu am mai avea Rolling Stones, nu am mai avea excentrici şi personalităţi aparte. Ne place Picasso, dar acesta n-a fost un înger. Dacă privim istoria prin valorile de azi, vom demoniza totul. Cineva mi-a atras atenţia că l-am prezentat ieşind de la baie şi că acest lucru este la limita hărţuirii sexuale. Cu toţii am băut şi am fumat, şi chiar dacă lumea devine poate mai bună, atunci era ceva acceptabil.

Credeţi că personalitatea lui Churchill şi momentele cruciale din lupta Marii Britanii contra nazismului rezonează cu ceva de astăzi?
Joe Wright: Da, dacă considerăm ascensiunea extremei drepte şi de contextul politic.

Cum ar fi fost o cină cu Winston Churchill?
Joe Wright: Ar fi vorbit mereu, s-ar fi simţit bine dar nu ar fi ascultat nimic. Nu ar fi fost o conversaţie.

Filme
Persoane