Filmele cu jafuri programate pe marile noastre ecrane în 2018

Genul ”Heist movie” sau ”caper” va fi o „pasăre rară” în cinematografele noastre în 2018, așa că să ne bucurăm de cele numai cinci producții de gen ale anului

Fie că e înarmat până în dinți, ca în cazul filmului Den of Thieves, fie că are mustață, geacă de piele, glugă și ochelari de firmă, ca în cazul protagonistului din filmul Banditul Whisky ori atrage atenția printr-un stil vestimentar aparte și cunoașterea la perfecție a lumii cazinoului, plus o putere de convingere uriașă ca în Ocean's 8, escrocul poate fi o figură carismatică, hipnotică, un antierou sau - dimpotrivă - un personaj care stârnește groaza. 

Iată care este oferta cinematografelor până la finalul lui 2018 în materie de filme cu jafuri și personaje de partea cealaltă a legii:

Den of Thieves, premiera în România: 19.01.2018
Planul jafului suprem porneşte de la ideea scoaterii din circulaţie a fabuloasei sume de 120 de milioane de dolari chiar de sub nasul celui mai performant department al poliţiei din Los Angeles. Filmul explorează dinamica dintre Gerard Butler şi Pablo Schreiber (13 Ore: Soldaţii Secreţi din Benghazi, Orange Is the New Black), inamici de moarte aflaţi în tabere adverse ale legii care se îndreaptă către o confruntare explozivă.

Banditul Whisky, premiera în România: 26.01.2018
Între 1993 şi 1999, un singur bărbat a jefuit 27 de instituţii bancare în Ungaria. Poliţia nu avea piste şi nici speranţe să-l prindă... Bărbatul provenea din România. Presa l-a botezat „Banditul Whisky”. Evitând să agreseze pe cineva, bărbatul a devenit popular pentru că făcea de râs autoritățile fără vărsare de sânge. Cu mustață, geacă de piele, glugă și ochelari de firmă, supranumele de „Banditul Whisky” îi vine de la aroma de Whisky pe care o lasă în urmă, deoarece bea de fiecare dată înaintea unui jaf - fie și numai pentru a se calma. 

Regizorul născut în Los Angeles Nimród Antal, cunoscut în principal pentru filmele Kontroll (2003) și Predators (2010), a fost interesat de subiect, așa că l-a abordat pe fostul bandit, acum om liber, mic întreprinzător. Cei doi au lucrat timp de trei ani la scenariul filmului, care se lanseaza vineri, 26 ianuarie, în cinematografe.

Publicația Cineuropa a scris despre producția Banditul Whisky că „este un film polițist/de acțiune desăvârșit, cu un ritm rapid și fluid, filmat într-o manieră elegantă, cu un erou carismatic, cu detalii de epocă și cu o perspectivă ușor satirică asupra tranziției din Ungaria post-comunistă”.

Ocean's 8, premiera în România: 15 iunie
O nouă comedie despre jafuri și spargeri, cu regia semnată de către Gary Ross și cu scenariul de Ross și Olivia Milch, este un sequel și un reboot a seriei Ocean's Eleven. Chiar în anul în care bărbați puternici de la Hollywood au fost acuzați de hărțuire sexuală, iată că tot mai multe proiecte de filme sunt cu distribuție preponderent feminină. Punctul central de interes este mult-așteptata reluare a trilogiei Oceans a lui Steven Soderberg (la rândul ei un reboot). Sandra Bullock este în fruntea echipei în rolul lui Debbie (sora lui Danny Ocean), care imediat ce iese din închisoare pune la cale un jaf la stilatul Met Ball. Matt Damon și Carl Reiner revin în rolurile lor din Ocean's Trilogy ca Linus Caldwell și Saul Bloom, dar nu în roluri principale ci în apariții cameo.

The Hurricane Heist, premiera în România: 09.03.2018
O echipă de hackeri pune la cale un jaf de 600 de milioane de dolari dintr-un oraș de pe coasta Americii, concomitent cu o catastrofă naturală - un dezastruos uragan de Categoria 5. Singurii oameni rămași să se împotrivească sunt un meteorolog, un agent de la Fisc și fratele meteorologului, fost pușcaș marin. Cei trei nu trebuie doar să lupte contra uraganului, dar să și oprească jaful secolului. Filmările au început în Bulgaria pe 29 August 2016.

Widows, premiera în România: 23.11.2018
Film despre jafuri cu regia semnată de Steven McQueen, după un scenariu semnat de McQueen și de Gillian Flynn, inspirat de serialul ITV Widows din 1983. Studiourile 20th Century Fox lansează filmul în noiembrie. Regizorul Steve McQueen continuă succesul filmului său 12 Years a Slave, laureat cu un Oscar, cu acest thriller cu nume mari, cu scenariul scris de Gillian Flynn și în care apar Viola Davis, Cynthia Erivo, Elizabeth Debicki și Michelle Rodriguez în rolul a patru văduve care se hotărăsc să ducă la bun sfârșit jaful pus la cale de către soții lor defuncți, jaf care de altfel i-a costat viața pe cei patru. În film mai apar Colin Farrell, Carrie Coon, Daniel Kaluuya, Liam Neeson și Jon Bernthal.

Filme
Persoane