Film românesc cu tematică LGBTQ, în postproducţie

Trei kilometri până la capătul lumii spune povestea unui adolescent respins de familie

ACTUALIZARE: Trei kilometri până la capătul lumii va concura în competiţia oficială a festivalului de la Cannes.

Cunoscut atât ca actor (Miracol, Familiar), cât şi ca scenarist şi regizor (Marocco, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor), Emanuel Pârvu se află în postproducţie cu cel mai recent proiect de lungmetraj al său, Trei kilometri până la capătul lumii. Filmul spune povestea lui Adi (Ciprian Chiujdea, la debut), un adolescent de 17 ani dintr-un sat din Delta Dunării care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Atunci când părinții sunt confruntați cu un adevăr pe care nu sunt în stare să îl înțeleagă, dragostea necondiționată pe care fiul lor ar trebui să o primească de la ei dispare brusc, iar adolescentului îi rămâne o singură soluție.

Trei kilometri până la capătul lumii este unul din puţinele lungmetraje cu tematică LGBTQ realizate în România. Emanuel Pârvu spune pentru Cinemagia că filmul său are două surse reale de inspiraţie. Prima ar fi un băiat gay din Delta Dunării pe care regizorul l-a cunoscut în anii '90, iar a doua este mult-mediatizatul caz de viol de la Vaslui din 2015, care a dus la o condamnare cumulată de 54 de ani de închisoare pentru cei şapte făptaşi.

Din punctul de vedere al regizorului, a oferi publicului său o perspectivă inedită asupra unei problematici este mai important decât a spune o poveste LGBTQ. "Valoarea [unei poveşti], cred, e în felul cum o spui. Fiecare poveste are particularităţi specifice, fie că sunt din altă parte de lume, altă cultură, că sunt cu evrei, persoane de culoare, rromi sau persoane din comunitatea LGBTQ. Aceste povești pot arăta o perspectivă la care alții nu s-au gândit. Îmi vine acum în cap una dintre imaginile care m-au marcat, cea a lui George McLaurin, studentul de culoare care intrase la universitate [în 1948], dar avea banca pe culoar (n.r. din cauza segregării sociale din Sudul SUA). Personajele mele, spre exemplu, se poartă complet inadecvat față de un copil, iar filmul e o ocazie să sesizăm asta", spune regizorul.

Conform lui Emanuel Pârvu, un motor al poveştii sale este că "în fiecare moment există posibilitatea ca oricare dintre noi să fie perceput ca o minoritate în ceva, orice ar fi acel ceva". "Merită o discuție despre unde suntem noi, ca oameni, cu adevărat, în ceea ce privește empatia, înțelegerea, iubirea. Iar dacă vrem să facem bine, cum facem? După ce considerăm noi că e bine?", întreabă regizorul.

Pe lângă descoperirea Ciprian Chiujdea, în film mai apar Bogdan Dumitrache (care încă poate fi văzut pe ecrane în Băieții buni ajung în Rai), în rolul tatălui protagonistului, şi Laura Vasiliu în rolul mamei acestuia. Distribuţia este completată de Ingrid Micu-Berescu, Valeriu Andriuţă şi Adrian Titieni. Trei kilometri până la capătul lumii a fost filmat în septembrie şi octombrie 2023 în Delta Dunării, în Sfântu Gheorghe şi Dunavăţ.

Filmul este prondus de Miruna Berescu prin compania de producţie Asociaţia FAMart. Producătoarea spune pentru Cinemagia că locaţiile izolate au fost o mare provocare a producţiei, dar şi că inaccesibilul şi frumuseţea lor au un sens. "Am filmat timp de aproape o lună, cu toată echipa în deplasare, în Delta Dunării și în apropierea ei, iar acest lucru a fost o provocare în sine. A fost interesant de găsit și de urmărit echilibrul între frumusețea aproape ireală a acestor locuri și izolarea lor - Sfântu Gheorghe, locul principal în care am filmat este accesibil doar pe apă - dar și un echilibru creativ, aflat în mâna regizorului, între această frumusețe de care vorbeam şi contrastul agresiv cu evenimentele ce se succed rapid în film", spune producătoarea.

Trei kilometri până la capătul lumii se află acum în postproducţie. Premiera naţională depinde de o eventuală selecţie într-un festival internaţional.

Foto: Bogdan Dumitrache în timpul filmării unei scene de noapte din Trei kilometri până la capătul lumii.

Filme
Persoane