Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

Romance-ul sportiv Challengers, aflat în prima săptămână de rulare pe marile noastre ecrane, are în centrul poveștii un triunghi amoros ce ne-a provocat să readucem în discuție cele mai bune filme cu un „ménage-à-trois” pe care l-a dat cinema-ul.

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre Zendaya, Josh O'Connor și Mike Faist, a scris presa internațională. Regizorul Luca Guadagnino „te lasă să savurezi fiecare sărut, gemete, mârâituri, țipete și să te bucuri de dibăcia lor”, scria hindustantimes.com. „Tensiunea sexuală (și orgoliul) dintre Art și Patrick, de asemenea, sunt palpabile”. Este filmul cu cele mai mari încasări din palmaresul de roluri principale ale lui Zedaya. Despre succesul la box office al filmului, puteți citi detalii aici.

Filmul urmărește trei personaje de-a lungul vieții lor de adolescenți și tineri adulți. Tashi, Patrick și Art. Toți au făcut din tenis o parte centrală a vieții lor, dar - pentru Tashi (Zendaya) -  este o adevărată obsesie. Ea este o adolescentă minune devenită antrenoare, căsătorită cu Art (Mike Faist). Cuplul este absorbit în trecutul lor amoros atunci cînd finala unui turneu îl pune pe Art împotriva lui Patrick (Josh O'Connor), fostul iubit a lui Tashi, care se întîmplă să fie și fostul cel mai bun prieten al lui Art. Cei doi bărbați speră ca Tashi să aleagă între ei, dar tot ce își dorește ea este să-i vadă jucând un meci bun de tenis. Filmul este despre sport pe cât este despre Art și Patrick care se luptă pentru atenția lui Tashi. În ciuda faptului că sunt în relații cu ea, Tashi este jocul pe care acești bărbați s-ar putea să nu-l câștige niciodată...

Iată ce alte film cu „ménage-à-trois” merită (re)văzute

Design for Living (1933), regia Ernst Lubitsch
Comedie romantică în stilul savuros al lui Ernst Lubitsch, ”Design For Living” narează povestea unui ménage à trois între doi artiști dezorientați și fără succes și o tânără șarmantă care le aduce inspirația de care duceau lipsă. Filmul este inspirat dintr-o piesă de teatru a lui Noël Coward și are prin urmare o formă teatrală cu acte și scene desfășurate în interioare înguste, aspect ce permite numeroase ciocniri fizice și verbale între personaje.

Jules et Jim (1962), de François Truffaut

Al treilea film al lui Francois Truffaut este o bizară poveste de dragoste, povestea unei tinere care ezită între doi prieteni pe care îi iubeşte în aceeaşi măsură. „Regăsim în această producție intimistă situată la începutul secolului XX fascinaţia pe care femeia o exercită asupra cineaştiloir Noului Val", scria Guy Allombert în Cahiers du cinema. Filmul rămâne reprezentativ și prin inovațiile tehnico-artistice folosite de François Truffaut precum naratorul omniscient, travelling-ul, stilul documentar de film în film etc.

Unul dintre cele mai romantice filme de război, Strada Hanovra este povestea unui trio amoros plasată pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei doi bărbaţi îndrăgostiţi de aceeaşi femeie, un britanic şi un american, ajung în aceeaşi misiune de luptă împotriva inamicului german. Lesley Anne Down, Christopher Plummer și Harrison Ford alcătuiesc distribuția de roluri centrale.

Y tu mamá también (2001), Alfonso Cuarón
Un film mexican ce te invită la o călătorie prin lumea satelor mexicane și prin viața a doi tineri ce își descoperă sexualitatea alături de o femeie mult mai matură decât ei. Y tu mama tambien este un film mexican ce te invită la o călătorie prin lumea satelor mexicane și prin viața a doi tineri ce își descoperă sexualitatea alături de o femeie mult mai matură decât ei. Calitatea regiei sau naturaletea talentatilor actori hispanici nu au cum sa treaca neobservate. De fapt Gael Garcia Bernal si chiar Diego Luna ies in evidenta exceptional, la fel si actrita centrala. Scenariul la randul sau este plin de resurse si depaseste cu mult granitele unui simplu road-trip movie.

Vicky Cristina Barcelona (2008), regia Woody Allen

Transpus în decorul senzual mediteraneean al Barcelonei, Vicky Cristina Barcelona este meditaţia amuzantă şi înţeleaptă a  lui Woody Allen asupra iubirii în tot romantismul, exaltarea, durerea şi misterul ei. Triunghiul amoros îi uneşte pe Scarlett Johansson, Javier Bardem şi Penélope Cruz.

The Edge of Love (2008), regia John Maybury
Keira Knightley este Vera Philips, o cântăreața în a cărei viață reapare prima ei dragoste, poetul Dylan Thomas. Dar acesta are o frumoasă soție, Caitlin (Sienna Miller). „Deși este considerat un film de război, filmul se ține, cu puține excepții, departe de front, căci The Edge of Love folosește războiul doar că fundal tragic pentru o poveste de dragoste atipică, un triunghi care începe să scârțâie exact în momentul când ar trebui să devină pătrat (Vera se căsătorește cu un vajnic soldat interpretat de Cillian Murphy). Astfel, războiul lui Maybury este unul de dormitor sărăcăcios, iar ofensivele și contra-ofensivele, nu mai puțin distrugătoare decât în cazul omologului său mondial, sunt versurile lui Dylan, dansul lui Caitlin, cântecele Verei. "Dragostea este război", pare să spună Maybury încă de la genericul pe care Keira Knightley cânta, cu o ghirlandă de flori de hibiscus la gât”, scria Cinemagia la data lansării.
 
Drei (2010), regia Tom Tykwer

În sofisticata comedie despre adulter şi determinism biologic a cineastului german, infidelitatea nu este distructivă, ci regenerativă - nu degeaba scenariul face din Adam un genetician specializat în cercetarea pe celule stem. De unde şi sensibilitatea futuristă a viziunii, potenţial provocatoare, asupra vieţilor oamenilor ca nişte celule stem care se contopesc şi multiplică. De unde şi stilul vizual flamboaiant, reminiscent filmului cult Aleargă, Lola, aleargă!, în care imaginea e spartă frecvent în ecrane multiple care fragmentează povestea, reîntregind-o...

This Means War (2012), de McG - se poate urmări pe Disney+

Chris Pine şi Tom Hardy sunt cei mai buni agenţi operativi ai CIA, care sunt şi parteneri inseparabili şi cei mai buni prieteni … până ce se îndrăgostesc de aceeaşi femeie (Reese Witherspoon).

Twilight Saga

Capitolul „Eclipsa” din Saga Amurg acutizează rivalitatea până atunci mocnită dintre vampirul Edward şi Jacob, vârcolacul; acum Bella e nevoită să aleagă între cei doi. Conflictul care mocneşte de mii de ani între vampiri şi vârcolaci se poate transforma într-un adevarăt razboi, declanşat de decizia unei simple muritoare...

 


Filme
Persoane