Netflix
×
Utilizator
×

Nouă filme de Paște programate la TV. Ne aduc emoții puternice

„Ce te înspăimântă?”/Clavius (tribun roman, trimis de către Pilat să investigheze existența și minunile lui Iisus): „Să greșesc./Să risc eternitatea pentru asta...” (filmul Risen/Misterul înălţării)

Cu ocazia sărbătoririi de către creștinii ortodocși a Paștelui, iată o serie de filme programate pe micile noastre ecrane săptămâna aceasta, filme care dau viață unor fragmente din Biblie, invitându-ne la reflecție și inundându-ne sufletul cu emoții puternice.  Sunt producții care spun lucruri semnificative despre umanitate și despre lipsa ei. Totodată vă urăm sărbători pascale cu liniște și bucurie!

Exodus: Gods and Kings (2014)
Vineri, 26 aprilie, ora 17:30, HBO
Vineri, 26 aprilie, ora 17:30, HBO HD

Povestea molimelor abătute asupra Egiptului şi cea a exodului din Vechiul Testament sunt arhicunoscute, dar regizorul Ridley Scott le ilustrează spectaculos. Apoi, despărţirea apelor Mării Roşii... cadrele cu oameni, care de luptă şi cai prinşi de ape ne răvăşesc. Ce ne-a mai plăcut la Exodus: Zei şi regi este faptul că filmul vine cu mai puţin glamour şi cu mai multă asprime faţă de alte producţii epopeice de la Hollywood, precum Ben Hur ori Cleopatra. Pentru credincioși, Moise este cel mai blând om născut vreodată și ales de Dumnezeu să scoată poporul evreu din robia egipteană. Dar în filmul Exodus: Zei și regi, Moise (Christian Bale) este constant prezentat sub aspectul talentului său militar: în fond, este format în cea mai puternică armată a momentului. Christian Bale emană autoritate şi forţă pe ecran fără niciun pic de greutate. Are în contrapartidă un Ramses pe măsură. Actorul Joel Edgerton are constituţie atletică, emană la rândul său forţă, şi dă personajului său atât căldura unui părinte chinuit de grija pentru copilul său cât şi reacţiile unui om corupt de puterea absolută şi de ideea de a fi zeu.

De la înroşirea apelor Nilului, la invazia de lăcuste, broaşte, muşte, bube etc., „molimele” au fost un tur de forţă pentru echipa de scenografi şi cea de efecte speciale, ce au creat peste 1.500 de cadre cu efecte vizuale şi au colaborat pentru a crea decorurile gigantice şi scenele de acţiune de mare anvergură. O a treia latură a complexului personaj Moise, care am fi vrut să fie mai cu talent redată de Christian Bale, este ipostaza acelui Moise chinuit de îndoieli, dar şi de neîncrederea poporului său; un moment în care îi este pusă la îndoială autoritatea, pe malul Mării Roşii, face lăudabilă scriitura scenariştilor care îi oferă lui Christian Bale un discurs mişcător.

Portretizarea lui Dumnezeu sub forma unui copil, despre care au scris dezaprobator criticii de film, nu ni s-a părut chiar atât de nepotrivită. Copilul este năzuros, asemenea lui Dumnezeu portertizat în Vechiul Testament. Pentru despărţirea apelor Mării Roşii, Ridley Scott introduce în film scena unui tsunami: într-adevăr, un asemenea val produs de un cutremur subacvatic este o ipoteză ştiinţifică plauzibilă. Aceste ipoteze există încă din anii 1990, când - într-un studiu semnat Doron Nof şi Nathan Paldor - se avansează această cauză pentru despărţirea apelor. O altă ipoteză care stă în picioare pentru despărţirea apelor este că vântul, combinat cu fluxul şi refluxul, pot face apele mărilor să se retragă şi apoi să crească brusc în numai câteva minute.

Life of Brian (1979)
Miercuri, 24 aprilie, ora 16:50, AMC
Vineri, 26 aprilie, ora 13:10, AMC

 Life of Brian este, în acelaşi timp, o satiră dură la adresa religiei şi un comentariu inteligent asupra demagogiei, ipocriziei şi fanatismului. Monty Python The Life of Brian este o comedie din 1979 a trupei comice Monty Python, care spune povestea lui Brian Cohen (Graham Chapman), un tânăr născut în aceeaşi perioadă şi în acelaşi loc cu Iisus Hristos şi care e luat el însuşi drept Mesia.

The Passion of the Christ (2004)
Vineri, 26 aprilie, ora 20:30, Paramount Channel
Duminică, 28 aprilie, ora 00:20, Paramount Channel
Duminică, 12 mai, ora 00:50, Paramount Channel

Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Regizorul și producătorul Mel Gibson, care a adaptat textul celor patru Evanghelii după Matei, Marcu, Luca și Ioan în colaborare cu Benedict Fitzgerald (Wise Blood, In Cold Blood, Heart of Darkness, Zelda) și-a luat libertatea de a-l portretiza pe Diavol ca pe o ființă angelică în robă neagră purtând în brațe un homunculus diform. Ca un revers, probabil, al Tatălui și Fiului. Celelalte filmele tematice de Paște au portretizat Diavolul așa cum apare și în Biblie, sub forma unui șarpe care îl „vizitează” pe Iisus în Grădina Ghetsimani.

Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat și dus în cetatea Ierusalimului, unde preoții farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzații care Îi vor aduce condamnarea la moarte. 

Pentru rolul Mariei, mama lui Iisus, Mel Gibson a ales-o pe Maia Morgenstern. Actrița româncă a scos la iveala semnificațiile profunde din scenele ce redau relația caldă și minunată dintre Iisus și Maria. 

Barabbas (2012)
Vineri, 26 aprilie, ora 21:30, TVR 1
Vineri, 26 aprilie, ora 01:10, TVR HD

Filmul începe acolo unde celelalte filme mari despre Noul Testament se încheie - explorează criza existenţială a tâlharului Barabbas, graţiat în locul lui Hristos. Regizat de Roger Young și avându-l pe Billy Zane ca protagonist, filmul urmărește călătoria spirituală a supraviețuitorului Barabba, care ajunge să descopere atât căința, cât și adevărata putere a credinței. Inspirată de romanul lui Par Lagerkvist câștigător al premiului Nobel pentru literatură, drama urmărește destinul binecunoscutului personaj biblic. Originalul Barabba din 1962, cu Anthony Quinn în rolul titular, este de neratat, însă doar remake-ul este programat la TV.

Risen/Misterul înălţării (2016)
Sâmbătă, 27 aprilie, ora 20:00, PRO TV

Filmul Misterul înălțării/Risen este recomandarea noastră pentru săptămâna aceasta, datorită perspectivei în care este abordat subiectul crucificării şi învierii lui Iisus. Filmul este o alternativă la producţiile tematice difuzate pe micile noastre ecrane. Perspectiva - cea a unui tribun roman - care pornește, din poziția forțelor imperiale de ocupație, o investigație cu privire la un misterios personaj și a adepților lui care ar putea, sau nu, să aibă legături de răscoalele evreiești împotriva ocupației romane - este originală. Firește că personajul în cauză este Hristos, iar punctul culminant sunt evenimentele cheie ale Noului Testament. Finalul este previzibil (și în The Greatest Story Ever Told, centurionul lui John Wayne dă semne de convertire la creștinism - „Cu adevărat acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!”), dar - chiar și așa - l-am însoțit cu mare curiozitate și emoție pe protagonist în demersurile lui. Risen începe ca o anchetă a unui tribun roman din Iudeea şi continuă ca povestea unei transformări spirituale.

Clavius (Joseph Fiennes) este trimis de către Pilat (Peter Firth) să găsească trupul „Nazarineanului” crucificat, dispărut din mormântul păzit de soldaţi romani. Căutarea are toate ingredientele demersului poliţienesc: ancheta se face cu interogarea martorilor, căutarea ucenicilor, încercarea de identificare a trupului. Dar Clavius nu se oprește, odată ce cazul s-a închis (un alt trup este adus lui Pilat în locul celui al „Nazarineanului”).

Clavius continuă cu o investigație personală. Și asta nu pentru că este un tribun riguros, un militar ambiţios, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani în serviciul armatei romane și nu ar vrea să lase lucrurile neterimnate. Ci pentru a nu greși. Și pentru a „nu risca eternitatea” din cauza acestei greșeli. Acest schimb de replici („ -Ce te înspăimântă?/Clavius: -Să greșesc. Să risc eternitatea pentru asta...” prezentă - de altfel - și în trailerul oficial, ar putea fi pilda filmului Misterul înălțării/Risen. Secvența mi-a amintit totodată o frumoasă replică dată unui ateu de către un credincios: „Dacă crezi și te-ai înșelat, nu pierzi nimic./Dacă nu crezi în Dumnezeu și te-ai înșelat, pierzi totul”...

Jesus of Nazareth (1977) - Serial TV
Vineri, 26 aprilie, ora 20:00, Antena 1
Sâmbătă, 27 aprilie, ora 20:00, Antena 1

Poate cel mai iubit film despre Iisus, și cu siguranță cel mai difuzat de către posturile noastre de televiziune, Jesus of Nazareth e un film pe care publicul de toate vârstele trebuie să îl vadă. Hristos cu ochii larg deschişi ai lui Robert Powell (regizorul Zeffirelli i-a cerut în mod special să nu clipească, pentru a ieşi ochii în evidenţă) e o prezenţă eterică, spiritualizată, uşor ruptă de realitate care umanizează această bucată filmată din Biblie.

Paul, Apostle of Christ (2018)
Sâmbătă, 27 aprilie, ora 15:20, HBO 2

Luca își riscă viața ca să-l viziteze pe Pavel, care e ținut captiv în Roma, și să-i documenteze viața. Stând alături de Pavel într-o celulă întunecată, Luca află că acesta începe să se îndoiască de sine, dar Luca este hotărât să răspândească evanghelia. Pavel (James Faulkner), care din cel mai cunoscut persecutor al creștinilor devine cel mai influent apostol, își petrece ultimele zile într-o celulă rece și dezolantă așteptând execuția comandată de împăratul Nero. Luca (Jim Caviezel), prietenul și doctorul lui, își riscă viața și se duce la Roma ca să-l viziteze.

Pavel este supravegheat îndeaproape de Mauritius (Olivier Martinez), prefectul închisorii, care încearcă să înțeleagă cum este posibil ca acest bătrân amărât să reprezinte așa o amenințare. Dar înainte ca Pavel să fie executat, Luca se hotărăște să scrie o altă carte, una care detaliază începuturile drumului corect ("The Way") și nașterea a ceea ce va fi cunoscut ca biserica. Credința lor a provocat un imperiu, dar cuvintele lor au schimbat lumea.

San Pietro/Sfântul Petru (2005)
Sâmbătă, 27 aprilie, ora 20:00, National TV
Duminică, 28 aprilie, ora 10:15, National TV
Luni, 29 aprilie, ora 16:15, National TV

 Miniseria de televiziune dedicată Sfântului Petru (avându-l în rolul principal pe Omar Sharif, actor egiptean care s-a născut creștin și s-a convertit apoi la islamism) prezintă modul de închegare a primei comunități creștine după răstignirea lui Hristos, depășirea divergențelor de opinie cu privire la convertirea celorlalte popoare, asimilarea iubirii de oameni ca valoare creștină supremă și începerea primelor persecuții anticreștine. După răstignirea lui Hristos, Petru, cel mai credincios discipol al său, trebuie să-și învingă slăbiciunile și să țină unită comunitatea creștină. Învierea lui Iisus este momentul hotărâtor care-i va da forță să pornească pe un drum lung, acela de a apăra și de a răspândi mesajul învățătorului său, de la Ierusalim până la Roma, în ciuda persecuțiilor și cu prețul propriei vieți.

Noah (2014)
Sâmbătă, 27 aprilie, ora 22:00, PRO TV

Plecând de la impresionanta poveste despre curaj, sacrificiu, speranță și mântuire, Darren Aronosfky aduce pe marele ecran Noah/Noe, cu Russell Crowe în rolul celui ales de Dumnezeu pentru o misiune extraordinară de salvare a celor inocenți înainte ca un potop apocaliptic să distrugă lumea. Este pentru prima dată când întreaga poveste este adusă pe marele ecran într-o ecranizare spectaculoasă, invitând publicul de toate vârstele să vadă acele evenimente prin ochii și emoțiile lui Noe, și să-i însoțească familia în teama, credința, distrugerea și trimuful, greutățile și speranțele acelei experiențe extraordinare.

Filme
Persoane