Primo: priveşte înainte cu speranţă

Un serial care binedispune cu provocările din viaţa unui elev de liceu

Michael Schur este unul dintre cei mai valoroşi scenarişti şi creatori de la Hollywood, cunoscut pentru succese precum Brooklyn Nine-Nine, The Good Place şi Parks and Recreation. Iată că în 2023 Shur dă din nou lovitura cu Primo, o ataşantă poveste despre provocările din viaţa unui elev de liceu din oraşul San Antonio, care trebuie să ia decizii despre viitor, în timp ce face faţă haosului creat constant în jurul său de mama lui şi cei cinci unchi incorigibili. Cele opt episoade de câte o jumătate de oră sunt o ocazie foarte bună pentru un binging de weekend, mai ales dacă în faţa ecranului se aşază două generaţii de spectatori.

Citeşte despre locul lui Michael Schur la Hollywood şi ce sume poate încasa pentru un contract exclusiv.

Rafa (Ignacio Diaz-Silverio, care arată exact ca un Tom Holland latino) are 16 ani şi îşi ocupă timpul cu şcoala şi prietenii skateri. Nu are nicio grijă, dar totul se schimbă când un consilier al şcolii îi spune că notele sale de la ultimul test naţional sunt atât de bune, că trebuie să se gândească serios la colegiu. Pentru Rafa, asta e o surpriză care devine curând o preocupare, pentru că puştiul este crescut de o mamă singură (Christina Vidal) şi nu i-a trecut niciodată prin minte că facultatea, care în SUA costă zeci şi zeci de mii de dolari, ar putea fi o opţiune.

Primo este acel tip de serial pentru care ne-am dori ca în limba română să existe un echivalent al cuvântului "wholesome". Este ataşant şi emoţionant, promovează câteva valori mai mult decât benefice şi invită la un dialog între generaţii. Dacă îţi doreşti un serial care să te reconforteze şi să-ţi spună că nimic nu e definitiv sau irezolvabil, ar fi bine să petreci câteva ore în compania lui Rafa şi a familiei sale. Practic, Primo este un echivalent modern al serialului Familia Durrell, pe care îl recomandam pentru un moment de respiro în pandemie, sau al popularului serial All Creatures Great and Small. Când cele mai multe seriale şochează cu violenţa lor, producţii precum Primo inspiră cu banalitatea lor reconfortantă.

Mai mult, Primo şi amuză datorită ideilor creţe şi a reacţiilor trăsnite ale unchilor lui Rafa, cinci handralăi care îi mănâncă prânzul, se ciondănesc încontinuu şi sunt mult mai puţini maturi decât nepotul căruia îi spun "primo" (adică "vere"). Aici serialul este un pic forţat pentru că unicul rost al acestor unchi precum Jay (Jonathan Medina), care insistă ca Rafa să lase baltă studiile superioare şi în loc să-şi găsească o fată şi un loc de muncă, sau Ryan (Carlos Santos), care se laudă mereu că este unicul din familie cu studii superioare, în timp ce fraţii îi atrag atenţia că nu are o diplomă, ci un amărât de certificat, este să fie un comic relief uneori tras de păr. Desigur, din această direcţie mai vine şi câte un sâmbure de înţelepciune, dar poate ar fi fost o idee bună ca rolul mamei în scenariu să nu fie atât de evident dominat de unchi.

Recomandăm serialul mai ales părinţilor cu copii adolescenţi stresaţi de greva profesorilor şi de iminenta Evaluare Naţională. Primo ar putea da impuls celor două generaţii să-şi verbalizeze grijile şi aşteptările şi poate le va reaminti că o notă mică sau o notă mare la un examen nu înseamnă eşec sau succes pe termen lung. Înconjurat de opinii contradictorii în ceea ce priveşte viitorul său, personajul Rafa ajută la relativizarea importanţei alegerilor: orice alegere ar face, colegiu sau nu, viaţa sa va fi ok.

Primo mai are un plus pe care acum câţiva ani nu ne-am fi gândit că îl vom pomeni vreodată: toată lumea are culoarea potrivită. Îl pomenim în sincron cu Mica sirenă (cronica noastră), remake-ul Disney lansat vineri în cinematografe. Ambele producţii au un adolescent în prim-plan şi tratează, cel puţin în parte, şi conflictul între generaţii, dar una dintre ele are parte de reacţii negative pentru că actriţa care interpretează personajul principal este de culoare. Ei bine, toată lumea din Primo are culoarea potrivită: este un serial despre o familie latino şi toţi actorii sunt latino, prin urmare nu ne invită să medităm cât de ofensaţi suntem că cutare actriţă sau cutare actor au culoarea greşită. Din nefericire, acest subiect revine mult prea des în discuţie şi cel mai probabil îi vom dedica în curând un editorial.

Până atunci, intră în lumea lui Rafa şi bucură-te de această poveste în nimănui nu-i pasă cât timp îi ia să se maturizeze.

Filme
Persoane