Program special TV5 Monde mai 2019: Festivalul de film de la Cannes

Emisiuni și filme oferite de postul francez pe perioada celebrului Festivalul de Film de la Cannes (14-25 mai)

TV5 Monde aduce Festivalul de Film de la Cannes mai aproape de telespectatori prin interviuri în exclusivitate de pe Croazetă, acces în culisele festivalului, portrete ale marilor simboluri ale cinematografiei și filme premiate în trecut la Cannes.

Un jour, un destin: Catherine Deneuve
Marți, 14 mai, ora 19.40

Secretele muzei lui Jacques Demy, François Truffaut și André Téchiné

Este una dintre cele mai cunoscute actrițe din lume, dar totodată una dintre cele mai enigmatice femei, care ține enorm la viața ei privată. De la tragica dispariție a sorei sale, până la o incursiune în culisele filmelor celebre în care a jucat, vă invităm să pășim împreună în lumea plină de mister a acestui simbol al cinema-ului francez.

A fost răsplătită cu două premii la Cannes, incluzând Palme d’honneur (2005) și Premiul Special al Juriului pentru întreaga carieră (2008).

Un français nommé Gabin
Marți, 21 mai, ora 00.00 (la miezul nopții)

O privire asupra vieții unei legende a cinematografiei franceze.

Jean Gabin, un erou extraordinar și atât de firesc, un adevărat mit al cinematografiei franceze.  Un documentar extrem de apreciat de critica de specialitate vă va purta prin visele sale din copilărie, filmele lui din anii ’95, cele mai memorabile săruturi și palme luate de-a lungul carierei sale cinematografice, veți cunoaște caracterul său puternic și șarmul lui extraordinar…

A câștigat de două ori Premiul pentru cel mai bun actor în două dintre cele mai importante trei festivaluri din lume: Festivalul de Film de la Veneția și  Berlinale. Doar Festivalul de la Cannes a lipsit din palmaresul său!

Vadim, Mister Cool
Miercuri, 22 mai, ora 22.00

Portretul unui regizor-simbol al unei ere.

Și-a transformat viața într-o petrecere. Regizor, actor, producător, journalist, poet... Pigmalion  pentru actrițele sale, inovator pentru cinema-ul francez: Roger Vadim nu a lăsat nimic la voia întâmplării.  Vă invităm să pătrundem împreună în povestea unui regizor care  și-a creeat propriul destin. Regia: Olivier Nicklaus (Franța, 2016)

A fost primul soț al lui Brigitte Bardot, pe care a transformat-o într-un sex simbol fără precedent în filmul “Et dieu créa la femme”. Ea va fi regina festivalului de la Cannes pentru anii care vor urma.

Anna Karina, souviens-toi
Miercuri, 22 mai, ora 23.00

O scrisoare de dragoste pentru muza Noului Val

O actriță emblematică a Noului Val, Anna Karina a fost parte din marea renaștere a cinema-ului francez din anii 1960. Partenerul ei, Dennis Berry, reailzează un portret intim și emoționant al acestei femei incredibile, simbol al modei și cinema-ului, alături de care și-a petrecut viața peste 20 de ani. Regia: Dennis Berry (Franța, 2017)

Jean-Paul Belmondo și  Anna Karina au fost pe posterul celei de-a 71-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, cuplul legendar din „Pierrot le Fou”.  Urmăriți interviul realizat in exclusivitate de  TV5MONDE cu actrița:  https://www.youtube.com/watch?v=Wjbzxb65ifo

Un jour, un destin : Alain Delon
Marți, 28 mai, ora 19.40

Latura ascunsă a omului și actorului

„Rocco”, „Ghepardul”, „ Le Samouraï”, „Domnul Klein”... Aceste filme-simbol care vor rămâne pentru totdeauna în memoria cinefililor au un lucru important în comun: fața frumoasă a actorului Alain Delon. Pentru mulți, el va rămâne mereu această imagine a unei frumuseți incandescente și răvășitoare, o frumusețe a unei anumite epoci. În 2019, Festivalul de la Cannes îl omagiază pe Alain Delon cu  un Palme d'Or d'Honneur pentru a sărbători patriciparea acestuia la istoria cinema-ului.

Stupéfiant spécial Cannes
Sâmbătă, 25 mai, 20.00

Pătrunde în culisele celei de-a 72-a ediții a festivalului de la Cannes pentru a te întâlni cu cei mai faimoși actori și pentru multe alte surprize în exclusivitate! Prezentat de Lea Salamé.

L'Invité : Interviuri în exclusivitate în direct de la festival
De luni până vineri, la ora 19.40

În fiecare zi pe parcursul Festivalului de la Cannes, TV5MONDE găzduiește actori și regizori, membri ai juriului și mulți alți invitați speciali ai festivalului, discuții în direct de pe Croazetă. Prezentator: Patrick Simonin

Filme de la Cannes, difuzate în mai de TV5 Monde

L'exercice de l'État (Regia: Pierre Schoeller, Franța/Belgia, 2010)
Duminică, 12 mai, ora 22.00

Odiseea unui om la putere. Un ministru popular, ales pentru a face o reformă în care nu crede, este prins între loialitatea față de guvernul său și convingerile sale politice. Viteză, jocuri de putere, haos, criză economică. Un film politic sau un thriller? O privire fascinantă asupra felului misterios în care funcționează puterea. Cu: Olivier Gourmet, Michel Blanc. În selecția Festivalului de film de la Cannes, 2011. 3 Premii César: rol secundar pentru Michel Blanc, scenariul și coloana sonoră (Franța, 2012)

Petit Paysan (Regia: Hubert Charuel, Franța 2017)
Joi, 16 mai, ora 22.00

Când supraviețuirea înseamnă încălcarea legii. Acest thriller rural spune povestea unui tânăr crescător de vite, dedicat întru totul fermei sale. Când izbucnește o epidemie în rândul vitelor, omul este dispus să facă orice pentru a-și salva animalele. Cu: Swann Arlaud, Sara Giraudeau. Selectat în Semaine de la Critique (Festivalul de film de la Cannes, 2017). Premiul César pentru cel mai bun film de debut, cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar. (Franța, 2018)

La fin du silence (Regia: Roland Edzard, Franța/Austria, 2011)
Duminică, 19 mai, ora 22.00

O intrigantă tragedie de familie. În Vosges, o familie este distrusă de violență. Fiul cel mic, impulsiv și plin de ură, este alungat și își plănuiește razbunarea. O dramă psihologică realistă despre nevoia de a da o voce celor tăcuți. Cu: Franck Falise, Thierry Frémont, Maia Morgenstern. Selectat în Quinzaine des Realisateurs (Festivalul de film de la Cannes, 2011)

Jeune Femme (Montparnasse Bienvenue)
Regia și scenariul: Léonor Serraille (Franța, 2016)
Joi, 23 mai, ora 22.00

Te vei îndrăgosti de optimismul ei. Urmărim călătoria Paulei la Paris, ea este o tânără independentă, dar a suferit în dragoste. După o serie de noi întâlniri femeia renaște, energia ei este copleșitoare și e hotărâtă să o ia de la capăt. O comedie îndrăzneață și plină de prospețime! Cu: Laetitia Dosch, Grégoire Monseingeon. Caméra d’or (Festivalul de film de Cannes, 2017). Nominalizări la Premiile César (Franța, 2018).

N'oublie pas que tu vas mourir (regia: Xavier Beauvois, Franța, 1995)
Luni, 27 mai, ora 00.00 (miezul nopții)

Cum să trăiești când totul e în aer? Un student află că este seropozitiv  în timp ce vrea să scape de serviciul militar.  Și totuși, vrea o viață plină: sex, droguri, iubiri nebune...  Un film romantic, modern și emoționant. Cu: Xavier Beauvois, Chiara Mastroianni, Roschdy Zem. Premiul Juriului (Festivalul de Film de la Cannes Festival, 1995)

Filme
Persoane