Serialele polițiste denaturează înțelegerea sistemului judiciar, spun studiile

E vorba de implicații îngrijorătoare pentru societate în ansamblu

Studii recente demonstrează că serialele TV polițiste denaturează înțelegerea sistemului judiciar și percepția rasială, fapt ce are implicații dintre cele mai serioase pentru societate.

Astfel, Color of Change a publicat un raport, primul de acest gen, intitulat „Normalizarea nedreptății: Percepții periculoase ce definesc genul polițist în filmele de televiziune”, ce sistematizează concluziile unui studiu de amploare. Acesta a scos la iveală reprezentările eronate ale criminalității, justiției, rasei și genului în mass-media și în cultură.

Studiul sugerează despre concluziile sale că au implicații îngrijorătoare pentru societate în ansamblu.

Raportul a analizat 353 de episoade din 26 de seriale TV polițiste, sezoanele 2017-2018 (martie 2017 - iulie 2018), atât la TV cât și pe platformele de streaming. Raportul a subliniat că NCIS, Lethal Weapon, Elementary, The Blacklist, Blindspot, Blue Bloods, Chicago PD, Law&Order: Special Victims Unit sunt printre cele mai problematice cât privește denaturarea realității.

Concluziile cheie cuprind:

În majoritatea serialelor personajele cheie din domeniul profesioniștilor din justiție și forțelor de ordine comit acțiuni ilicite într-o manieră care să le facă să pară acceptabile; autorii lor par buni, iar acțiunile incorecte par corecte.

În total, sunt de trei ori mai multe personaje (profesioniști din domeniul justiției sau a ordinii) care comit acțiuni criticabile decât personaje cu acțiuni în linia legii, iar reacția este în general de încurajare sau de scuzare a lor, în loc de protest.

Majoritatea serialelor au transmis ideea că nu e nevoie de schimbarea sistemului. Au descris un sistem care nu are probleme legate de rasă, gen, violență sau de abuz de putere.

Mai multe seriale înfățișau personaje de culoare legate de un comportament deviant.

În cele mai multe seriale, acțiunile rezultate din prejudiciile rasiale - frecvente în viața reală - au fost suspect de absente.

În plus, se pare că genul polițist la TV este unul dintre cele mai puțin diversificate sub aspectul rasei și genului producătorilor și al scenariștilor: 81% dintre producători (21 din 26) sunt bărbați albi, minim 78% dintre scenariști sunt albi, numai 9% de culoare. Per ansamblu, cât privește acest gen de seriale, 20 din 26 producții fie nu aveau scenariști de culoare fie un singur scriitor de culoare.

Filme