Netflix
×
Utilizator
×

Sex Education, sezonul 2: parada triunghiurilor amoroase

Sezonul al doilea al serialului britanic se lansează pe 17 ianuarie

În ianuarie 2019 descopeream pe Netflix unul dintre cele mai proaspete şi ataşante seriale ale noului an şi îl lăudam din plin într-o primă cronică. Iată că a venit vremea să ne reîntâlnim cu Otis, Maeve, Eric şi Adam şi, chiar dacă sezonul doi din Sex Education nu este la fel de proaspăt ca primul şi chiar reciclează neinspirat câteva elemente ale acestuia, noile provocări ale eroilor au tot ce le trebuie ca să te atragă într-o sesiune de binging vineri, 17 ianuarie, când se lansează toate cele opt episoade.

Aici alte nouă seriale pe care noi le aşteptăm în ianuarie.

Nu mai este nevoie să spunem că aceasta cronică porneşte de la premisa că ai văzut primul sezon. Acum avem de-a face cu un Otis (Asa Butterfield) excedat de relaţia mamei sale Jean (Gillian Anderson) cu noul iubit Jakob (Mikael Persbrandt), enervarea liceanului fiind amplificată de faptul că şi el încearcă să meargă mai departe în relaţia cu fiica lui Jakob, Ola (Patricia Alison). Nici la liceu lucrurile nu stau mai bine, căci Maeve (Emma Mackey) s-a retras complet din clinica de sexoterapie, iar Otis îi simte lipsa. Eric (Ncuti Gatwa) visează şi el după Adam (Connor Swindells), aflat acum la liceul militar după aventurile din primul sezon. Curând, noi personaje şi o "epidemie" de clamidia ce provoacă isterie în liceu îi vor împinge pe eroi în direcţii neaşteptate.

Serialul nu îşi pierde absolut deloc coloana vertebrală din primul sezon, şi anume mesajul subtil că empatia şi încercarea de a-ţi înţelege aproapele sunt de maximă importanţă pentru o bună comunicare. Acumularea de situaţii în care publicul adolescent (şi, fără îndoială, părinţii) se poate regăsi transformă Sex Education într-un psihoterapeut aflat la distanţă sigură, în spatele ecranului, dar pregătit să exploreze cu dezinvoltură şi empatie o întreagă gamă de probleme sexuale şi relaţionale pe care un adult le-ar depăşi degajat, dar care pentru un adolescent s-ar putea transforma într-un impas. Acest aspect al serialului ne face să-l recomandăm la nesfârşit şi să sperăm că vreun mahăr din Ministerul Educaţiei înţelege în sfârşit cât de importantă este educaţia sexuală în şcoli...

Al doilea sezon pierde puncte din două motive foarte diferite. Cel mai deranjant este, probabil, faptul că absolut toate personajele din serial (excepţiile pot fi numărate pe degetele de la o mână) sunt implicate în triunghiuri amoroase, fiind nevoite la un moment dat să facă o alegere dificilă. Da, înţelegem, o asemenea decizie scenaristică este justificată de economia de resurse a poveştii, dar la un moment dat toată această încrengătură de relaţii şi atracţii, despărţiri şi acuplări "imprevizibile" devine facilă şi supărător de artificială. Nu într-atât încât să dinamiteze relaţia cu serialul, dar mult prea forţat şi insistent ca să nu se observe.

Un alt deranj îl provoacă faptul că, dacă adolescenţii par gata să-şi înveţe lecţiile şi să meargă mai departe, personajele adulte cu greu o fac. O problemă similară am avut-o cu cel mai recent sezon al The Marvelous Mrs. Maisel, pe care părinţii eroinei l-au făcut (pentru noi, cel puţin) de neprivit. Poziţia dubioasă a lui Sex Education cu privire la personajele adulte este cu atât mai supărătoare cu cât sabotează în parte posibilitatea vizionării serialului simultan de către ambele generaţii. Câte probleme de familie nu s-ar rezolva datorită discuţiilor generate de o astfel de vizionare?

Trecând peste aceste neajunsuri şi peste o oarecare rutină, Sex Education rămâne aceeaşi prezenţă ataşantă, îmbucurătoare şi eminamente utilă pentru că arată cum situaţii ce unui adolescent îi pot părea insurmontabile, cu sfatul şi atitudinea potrivite pot deveni rezolvabile. Şi acest mesaj este folositor nu doar publicului tânăr, ci şi celui adult, căruia i se repetă că o schimbare de perspectivă asupra unei situaţii poate oferi soluţii viabile. Evident, ne-am referit în această cronică doar la aspectele serioase ale serialului. Acesta conţine o mulţime de momente mai mult decât amuzante, încă un motiv să-l apreciem şi să aşteptăm cu nerăbdare un nou sezon.

Filme
Persoane