Spike Lee va decerna anul acesta prestigiosul Palme d’or

Spike Lee îi urmează în funcția de Președinte al Juriului de la Cannes lui Alejandro G. Iñárritu, care a decernat Palme d’or-ul filmului Parasite

Regizorul american Spike Lee (62 ani) va fi Președintele Juriului la următoarea ediție a Festivalului de Film de la Cannes, ce va avea loc între 12 și 23 mai 2020.

Lee a activat nu doar ca regizor, ci și ca scenarist, actor, monteur, producător, iar numeroasele sale filme au devenit cult. Cineastul a adus în cinema-ul contemporan întrebările și revoltele epocii, fără să uite să se adreseze publicului care, film după film, a fost sensibilizat de cauzele sale, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Lee se remarcă prin modul de a face filme controversate bazate pe probleme sociale și politice. Spike Lee va decerna, alături de ceilalți membri ai juriului - ce vor fi anunțați la mijlocul lunii aprilie - prestigiosul Palme d’or.

În 2018, Spike Lee a revenit la Cannes, după 22 de ani de absență, cu BlacKkKlansman - comedia anti-Trump a care a câştigat Marele Premiu pe Croazetă în acel an. Povestea e a lui Ron Stallworth, un poliţist afro-american din Colorado, care reuşeşte să se infiltreze în Ku Klux Klan şi devine chiar căpetenia filialei locale.

„Perspectiva lui Spike Lee e mai prețioasă ca niciodată. Cannes este patria și destinația tuturor celor care retrezesc conștiințe și pun la îndoială tabu-uri și idei fixe. Personalitatea flamboiantă a lui Lee va zdruncina lucrurile”, au transmis Pierre Lescure, Președintele festivalului și Thierry Frémaux, delegatul general.

Spike Lee îi urmează în funcție lui Alejandro G. Iñárritu, care a decernat Palme d’or-ul filmului Parasite, al regizorului coreean Bong Joon-ho, film care are patru nominalizări la Oscar 2020, după ce a câștigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. Selecția oficială a ediției cu numărul 73 se va anunța la mijlocul lunii aprilie.

Filme
Persoane