Top. Cele mai bune filme de acțiune ale lui 2019

Asia are trei filme pe primele poziții în clasamentul celor mai bune action-uri ale acestui an. O producție wuxia, de la regizorul filmelor Eroul (2002) şi Casa săbiilor zburătoare (2004) Yimou Zhang, se află pe primul lor în clasamentul filmelor de acțiune ale lui 2019. Coregrafii de luptă spectaculoase, cadre care îți taie respirația, plus o morală. Dacă primul loc e ocupat de China, pe doi este un film din Coreea de Sud, Kingdom, iar pe patru o producție din seria Ip Man, Master Z: Ip Man Legacy.

Clasamentul a fost făcut de agregatorul de opinii despre film RottenTomatoes.com și a rezultat în urma votului criticilor ale căror review-uri sunt centralizate pe mai sus menționatul site. Shadow, că despre el este vorba, e o adevărată experienţă cinematografică, e concluzia criticilor de film.

Pe locul 10 al topului se află Angel Has Fallen, cu Gerard Butler, film ce rulează în avanpremieră pe marile noastre ecrane. Titluri precum Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, Cold Pursuit, John Wick: Chapter 3 - Parabellum, pe care le-am văzut anul acesta la cinema sau care chiar mai rulează pe marile noastre ecrane, nu lipsesc din acest top. 

Locul 1. Shadow

Zhang Yimou ne poartă din nou în vremuri imemoriale, într-un regat chinez aflat în război cu un altul. La curtea impulsivului rege Peilang îl cunoaştem pe erou, generalul Ziyu, care ar trebui să conducă ofensiva împotriva regatului inamic. Doar Ziyu nu este de fapt Ziyu, ci „umbra” sa, Jingzhou. Încă de la primul cadru ni se explică acest obicei din vechime al suspuşilor chinezi, acela de a avea o sosie identică gata să le ţină locul în caz de pericol sau să-i înlocuiască pentru o vreme, dacă necesitatea cere ca originalul să se afle în altă parte.

Curând soarta întregului regat ajunge în mâinile „umbrei”, Jingzhou, iar aici scenariul scris de Zhang şi Li Wei reuşeşte să creeze un personaj mai mult decât ataşant: omul fără nicio putere care de fapt deţine toată puterea. Sau invers, omul care aparent deţine toată puterea, dar de fapt nu are nicio putere, scria Cinemagia la data premierei filmului la Festivalul Internațional de Film Transilvania. „Zhang Yimou este un desăvârşit coregraf al imaginilor.  Secvenţele de luptă arată şi ele ireproşabil”, era concluzia cronicii. 

Filme
Persoane